Inicirana nova banka za Aziju

Predstavnici 21 zemlje potpisali su memorandum o razumijevanju u Pekingu o formiranju Azijske infrastrukturne invesiticione banke

25. okt 2014

Kina i 20 drugih azijskih zemalja potpisale su danas sporazum o formiranju međunarodne banke za Aziju kojoj se protivi Vašington, jer je vidi kao nepotrebnog rivala postojećim institucijama kao što je Svjetska banka.

Predstavnici 21 zemlje potpisali su memorandum o razumijevanju u Pekingu o formiranju Azijske infrastrukturne invesiticione banke (Asian Infrastructure Investment Bank).

Nova banka odražava i želju Kine da ohrabri investicije u regionu i nezadovoljstvo američkom, japanskom i evropskom dominacijom Svjetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Azijske razvojne banke.

Nova banka finansiraće gradnju puteva, željeznica, elektrana i telekomunikacijskih mreža u Aziji, navodi AP.

U ovom projektu učestvuju Indija zajedno sa Singapurom, Vijetnamom, Filipinima i Mongolijom, ali ne i američki saveznici kao što su Japan, Južna Koreja i Australija.

Kineski predsjednik Si Đinping predložio je formiranje banke prije godinu dana na skupu azijsko-pacifičkih zemalja, a Kina je saopštila da će obezbijediti većinu ako ne i cjelokupan početni kapital od 50 milijardi dolara.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga