Inicijativa mladih za ljudska prava: Zajedničko obeležavanje zločina nad civilima u Oluji

"ideja da se zajedno aktivisti iz Srbije i Hrvatske okupe, upoznaju ali saznaju sudski utvrđene činjenice o ratnim zločinima u toku i nakon Oluje kao i ratnom sukobu u Hrvatskoj (1991-1995)"

27. jula 2019

Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji i Hrvatskoj najavile su danas da će nizom aktivnosti obeležiti zločine nad civilima u operaciji Oluja avgusta 1995. i pozvale mlade aktiviste i aktivistkinje, umetnike i umetnice, članove političkih partija, organizacija civilnog društva i predstavnike medija iz Hrvatske i Srbije da se prijave da to zajedno urade.

„Ove godine u dva dana, u Zagrebu kao i u okolini Knina posetićemo mesta stradanja i zajedno sa udruženjima žrtava i Srpskim narodnim vijećem razgovaraćemo o zločinima u Oluji i iskazati poštovanje prema civilnim žrtvama koje su ubijene u nizu ratnih zločina“, navedeno je u saopštenju.

Takođe je rečeno da je „ideja da se zajedno aktivisti iz Srbije i Hrvatske okupe, upoznaju ali saznaju sudski utvrđene činjenice o ratnim zločinima u toku i nakon Oluje kao i ratnom sukobu u Hrvatskoj (1991-1995) prvog dana putovanja, odnosno 2. avgusta“.

„Glavna komemoracija kojoj ćemo prisutovati biće održana u Donjem Lapcu 3. avgusta, a tokom tog dana posetićemo još nekoliko mesta zločina u okolnim selima“, precizirano je u saopštenju.

Polazak iz Beograda je predviđen prepodne 2. avgusta, a povratak 4. avgusta iz Zagreba predviđen je poslepodne.

Troškove smeštaja, hrane i prevoza za sva tri dana snose Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija i Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatska uz podršku Foruma ZFD iz Beograda, rok pa popunjavanje prijave je utorak do 18 časova, za dodatne informacije adresa je marko.milosavljevic@yihr.org.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga