Inicijativa za unapređenje brige o napuštenim psima i mačkama u Novom Sadu

Oni su gradskim vlastima predložili i da uvedu staratelje napuštenih kućnih ljubimaca

31. jan 2017

Devet novosadskih organizacija pokrenulo je danas inicijativu kod gradskih vlasti da promene odluke koje zabranjuju hranjenje i postavljanje kućica za gradske pse i mačke na javnim površinama, jer je u suprotnosti sa zakonom.

“Građani se svojevoljno angažuju i organizuju u pravljenju i postavljanju kućica, često nesvesni da mogu da budu kažnjeni zbog svoje humanosti. Mnogi gradovi su tokom ovih hladnih dana dozvolili postavljanje kućica, pa je neophodno da se i Novi Sad priključi pozitivnom trendu i uključi u tokove obezbeđivanja dobrobiti, koje je zakonska obaveza svih građana kao i organa lokalnih samouprava”, navodi se u saopštenju za javnost.

Oni su gradskim vlastima predložili i da uvedu staratelje napuštenih kućnih ljubimaca, odnosno da dopusti građanima da se dobrovoljno stara o psima i mačkama u kraju grada u kojem živi ili radi.

foto Marko Milović

Ocenili su da bi uvođenje staratelja pomoglo da se građani koji su već angažovani i svojevoljno brinu o gradskim psima i mačkama “uvedu u sistem” i da tako pomognu Javnom komunalnom preduzeću Zoohigijena i veterina da što kvalitetnije obavlja poslove.

Inicijativu su pokrenule i potpisale organizacije Hmm, Udruženje za zaštitu životinja Novi Sad – SPANS, Fondacija za razvoj domaćinstva, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Čuvari kampusa Univerziteta u Novom Sadu, Volonterski centar Vojvodine, Novosadski humanitarni centar, Omladinski centar CK 13 i Novosadska biciklistička inicijativa.

(Autonomija, foto: Marko Milović)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga