Inicijativa za Trg tolerancije u Bačkoj Topoli

Na jubilarnom, petom po redu Kampu tolerancije u Bačkoj Topoli učestvovalo je više od 200 mladih iz Ukrajine, Nemačke, Austrije, Mađarske, Slovačke, Hrvatske, Rumunije, Bugarske i zemlje domaćina Srbije. Z

30. jul 2011

U Bačkoj Topoli zatvoren je Peti kamp tolerancije mladih podunavskih regija i gradova, čiji su učesnici inicirali predlog da se prostor oko novoizgrađene fontane u tom vojvođanskom gradu nazove Trg tolerancije.
Povodom završetka jedne od najvećih manifestacija tolerancije u Evropi predsednik Skupštine  Vojvodine i idejni pokretač manifestacije Šandor Egereši rekao je novinarima da je na njega najveći utisak ostavila poseta Bačkom Petrovcu.
„Predsednik opštine Bački Petrovac, kojem je maternji jezik slovački, govorio je tom prilikom na srpskom jeziku, a predsednik Skupštine opštine, kojem je srpski jezik maternji, pozdravio nas je na slovačkom jeziku. Ja sam govorio na maternjem mađarskom i na srpskom jeziku i svi zajedno, kao i učesnici Kampa koji govore mnogo različitih jezika, smo se jako dobro razumeli. To je tolerancija, takva je Vojvodina i to je blago koje moramo očuvati“, rekao Egereši.

Na jubilarnom, petom po redu Kampu tolerancije u Bačkoj Topoli učestvovalo je više od 200 mladih iz Ukrajine, Nemačke, Austrije, Mađarske, Slovačke, Hrvatske, Rumunije, Bugarske i zemlje domaćina Srbije. Za razliku od prethodnih kampova, osmišljavanje i realizacija ovogodišnjeg prepuštena je njegovim mladim učesnicima.

Tako su mladići i devojke iz podunavskih regija i gradova na zanimljiv način predstavljali jedni druge, a svakog dana bila je konzumirana tradicionalna hrana i slušala se muzika iz druge regije.

Osim Kati Volf, mađarske predstavnice na ovogodišnjoj „Pesmi Evrovizije“, u zabavno-umetničkom delu programa Kampa nastupili su i „Partibrejkersi“, „Neverne bebe“, orkestar Aleksandra Dujina, Mirjana Draganić, kao i mnogi drugi umetnici.

Kamp tolerancije, koji je počeo 24. jula, organizovali su Skupština i Vlada Vojvodine, te opština Bačka Topola.

(agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga