Inicijativa za obnovu katoličke crkve u Žablju

Obnova crkve doprinosi multietničkom potencijalu Žablja, Vojvodine i Srbije u ovim “uzburkanim trenucima”

22. okt 2014

Predsednik Opštine Žabalj Čedomir Božić prihvatio je inicijativu grupe građana iz Novog Sada da se pokrene široka akcija za očuvanje arhitektonsko-prostorne celine centra tog mesta, koju čine pravoslavna i katolička crkva, obe podignute pre više od 100 godina.

Te dve crkve nalaze se u centru Žablja, doslovno jedna preko puta druge, i veoma su slične.

Teško urušeni krov katoličke crkve preti da ošteti plafon i zidove crkve, a Pokrajinska vlada je izrazila spremnost da iz budžetskih rezervi za ovu godinu izdvoji sredstva za početak preventivnih radova, rečeno je na sastanku u Žablju.

Predstavnik Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Rastko Vlajković rekao je da bi, na osnovu već postojećeg projekta sanacije, radovi mogli početi pre kraja godine.

Otpravnik poslova ambasade Mađarske u Srbiji Zoltan Varga Hasnovič obećao je da će njegova država pomoći u realizaciji projekta i dodao da će Mađarska i lobirati u diplomatskom koru susednih i drugih prijateljskih zemalja, kao i kod kancelarije EU u Beogradu.

Punu podršku realizaciji projekta dao je i director Centra za regionalizam iz Novog Sada Aleksandar Popov koji je istakao da obnova crkve doprinosi multietničkom potencijalu Žablja, Vojvodine i Srbije u ovim “uzburkanim trenucima”.

Inicijativu su pokrenuli Marton Matuška, Đerđ Jakubec i Laslo Tot.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga