Inicijativa za formiranje ministarstva za ljudska i manjinska prava

Formiranje ministarstva potencijalno omogućava daleko kvalitetnije bavljenje ljudskim pravima

20. apr 2016

Nevladina organizacija Centar za istraživanje etniciteta pokrenula je inicijativu za ponovno osnivanje ministarstva za ljudska i manjinska prava, jer postoje brojni problemi u ostvarivanju ljudskih prava u Srbiji, izjavio je danas direktor tog centra Goran Bašić.

Bašić je na okruglom stolu u Novom Sadu rekao da je Srbija od 2000. godine do danas učinila „ogroman iskorak” u vezi sa normativnom zaštitom ljudskih prava, ali i dalje ima popriličnih problema u vezi sa primenom i ostvarivanjem prava.

“Potrebno je formirati Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i to bi doprinelo boljem kvalitetu života građana i širenju kulture ljudskih prava i koje će sa punom upravnom i političkom odgovornosti starati o ostvarivanju i zaštiti ljudskih i manjinskih prava. Takođe, evropski integracioni procesi zahtevaju niz obaveza države u vezi sa unapređenjem ljudskih i manjinskih prava”, kazao je Bašić.

Ekspert za ljudska prava i bivši pokrajinski ombudsman Petar Teofilović takođe se založio za osnivanje takvog ministarstva i ocenio da je u Srbiji na delu opadajući trend u pogledu kvaliteta i uživanja ljudskih prava, narocito u oblastima socijalno-ekonomskih prava.

“Nadnice u Srbiji su ispod nivoa ljudskog dostojanstva, socijalna zaštita ne može da obezbedi ni minimalnu egzistenciju. Redukovana su prava na zdravstvenu zaštitu, na obrazovanje. Naš privatni život ne uživa onu zaštitu koju je uživao. Naši telefonski razgovori ili korespondencija putem imejla su ugroženi. Pojedinih godina imali smo po 300.000 prisluškivanja i veoma mali broj sudskih naloga. Dakle, reč je o neovalšćenom prisluškivanju”, naveo je Teofilović.

Prema njegovim rečima, opšta tabloidizacija medijskog prostora dovela je do toga da je sloboda izražavanja generalno sužena i ugrožena, naročito kada je reč o političkim temama, temama od javnog interesa.

“Formiranje ministarstva potencijalno omogućava daleko kvalitetnije bavljenje ljudskim pravima”, kazao je Teofilović.

Nataša Miljković iz Centra za istraživanje etniciteta ocenila je da se ljudska prava u Srbiji često tretiraju kao nešto što nam nameće EU.

“Donose se zakoni i potpisuju konvencije da bi se ispunila forma a gubimo suštinu. Građani nisu dovoljno informisani o sopstvenim ljudskim pravima”, kazala je Nataša Miljković.

Direktor Kancelarije za inkluziju Roma u Vojvodini Duško Jovanović podržao je inicijativu, ali je rekao da nije optimista da će to ministarstvo biti formirano.

„Tračak svetlosti koji vidim je otvaranje poglavlja 23“, kazao je Jovanović.

Pokrajinska ombudsmanka Aniko Muškinja Hajnrih ocenila je da bi trebalo formirati ministarstvo za državnu upravu, lokalnu samoupravu i manjinsku samoupravu, a pored toga i ministarstvo za ljudska prava.

Okrugli sto održan je u Novosadskoj novinarskoj školi, a projekat je podržala Fondacija za otvoreno društvo.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga