- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Inicijativa: Ohrabruje presuda protiv urednika Informera za govor mržnje

Inicijativa mladih za ljudska prava pozdravila je danas prvostepenu presudu Višeg suda u Beogradu kojom je urednik lista „Informer“ Dragan J. Vučićević osuđen za kršenje zabrane govora mržnje.

Inicijativa je u saopštenju navela da ohrabruje presuda koja „etiketiranje aktivista kao izdajnika i stranih plaćenika opisuje kao govor mržnje“.

„Nadamo se da će ova presuda predstavljati prekretnicu ne samo u sudskoj praksi, već i u promeni odnosa javnosti prema onima koji šire mržnju i inspirišu nasilje. Sudske odluke su temelj pravne države, ali je neophodna i osuda javnosti koja je momentalna i efikasna, kako bi naše društvo jasno pokazalo da nije na strani onih koji šire mržnju, netrpeljivost i laži“, piše u saopštenju.

Inicijativa je pozvala „sve“ da iskažu javnu i jasnu podršku toj presudi navodeći da se time „ne vrši nedozvoljeni pritisak na sud, već se izražava stav i mišljenje javnosti i čuva savest ovog društva koje mora na jasan način, u svakoj mogućoj prilici, otvoreno reći da je protiv svake mržnje, nekažnjivosti zločina i glorifikacije zločinaca“.

Presuda se odnosi na tekst sa nadnaslovom „Rat stranim plaćenicima“ i podnaslovom „Vlast u Srbiji mora da primeni zakone koji važe u SAD i zabrani rad NVO agenturama koje dobijaju milione evra sa Zapada da bi izazvale sukobe, podele i haos u zemlji“ koji je list „Informer“ objavio 1. februara 2017.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!