Inicijativa: Nećemo spomenik kakav je Franko digao u Madridu

Podizanjem ovakvog spomenika, gradske vlasti u istu ravan stavljaju žrtve sukoba na prostoru nekadašnje SFRJ i one koji su odgovorni za njihovo stradanje

17. feb 2012

Inicijativa mladih za ljudska prava zatražila je danas od Skupštine Beograda da prekine „sramnu inicijativu“ i obustavi izgradnju spomenika svim žrtvama ratova i braniocima otadžbine u ratovima devedesetih.

Inicijativa smatra da takav spomenik vređa žrtve i nipodaštava postignuto u suočavanju sa prošlošću.

„Podizanjem ovakvog spomenika, gradske vlasti u istu ravan stavljaju žrtve sukoba na prostoru nekadašnje SFRJ i one koji su odgovorni za njihovo stradanje, i ignorišu sve pravnosnažne presude međunarodnih i domaćih sudova o sukobima devedesetih“, navela je inicijativa u saopštenju.

Otkrivanje spomenika svim žrtvama ratova i braniocima otadžbine na prostoru bivše SFRJ u ratovima devedesetih u Beogradu najavljeno je za 24. mart, kada se obeležava godišnjica NATO bombardovanja Srbije.

„Ovakvo spomen-obeležje vređa žrtve ratova i njihove porodice, nipodaštavajući i ono što je dosad učinjeno kao doprinos pomirenju i suočavanju sa prošlošću“, navela je Inicijativa.

Ta nevladina organizacija je navela da je zamenik predsednika Skupštine Beograda Zoran Alimpić „sramnu inicijativu“ u izjavi radiju Slobodna Evropa pokušao da obrazloži time da se „podrazumeva da su svi spomenici posvećeni vojnicima na neki način i spomenici onima koji su ubijali“.

„Podsećamo da je sličan spomenik ‘palim borcima’ u blizini Madrida podigao fašistički lider Fransisko Franko, te da 20 dana uoči odluke o kandidaturi Srbije za članstvo u EU ovakav čin predstavlja jasnu poruku o odnosu srpskih vlasti prema ratovima devedesetih“, navela je Inicijativa.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga