Inicijativa Ne davimo Beograd podnela ustavnu žalbu zbog izbornih nepravilnosti

"Faktički ozakonjena kupovina glasova paketima prehrambenih i higijenskih proizvoda, novcem ili prostim ucenjivanjem birača"

17. apr 2018

Inicijativa „Ne davimo Beograd“ podnela je ustavnu žalbu zbog odluke Upravnog suda da sankcioniše vođenje „paralelnih spiskova“ birača na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda.

U saopštenju Inicijative navodi se da se radi o slučaju na biračkom mestu Zvezdara 66 na kome je „došlo i do fizičkog nasilja“ pošto je jedan od članova biračkog odbora uhvaćen prilikom vođenja evidencije o biračima koji su glasali.

„Takva praksa je primećena na nekoliko stotina biračkih mesta tako da se može govoriti o organizovanoj i izuzetno skupoj akciji“, ocenila je Inicijativa.

Dodaje se da je opasnost takve prakse u tome što ona faktički ozakonjuje kupovinu glasova paketima prehrambenih i higijenskih proizvoda, novcem ili prostim ucenjivanjem birača da će oni ili njihovi bližnji izgubiti posao ukoliko ne glasaju za ucenjivača.

„Gradska izborna komisija i Upravni sud su se oglušili o sve prigovore i žalbe uložene u vezi s tim izbornim nepravilnostima, propustivši tako da zaštite izborna prava građana. Ovim su ugroženi država, slobode i prava građana, demokratija te Ustav i zakoni Republike Srbije i Inicijativa će koristiti sva pravna sredstva da zaštiti prava građana Srbije“, piše u saopštenju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga