- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd podnela krivične prijave zbog novogodišnje rasvete

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd podnela je danas Višem javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Siniše Malog i direktora javnog preduzeća „Javno osvetljenje“ Aleksandra Cincar-Poposkog zbog zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom novogodišnje rasvete u vrednosti od preko 170 miliona dinara.

U saopštenju Inicijativa je navela da je krivična prijava podneta i protiv članova tenderske komisije preduzeća „Javno osvetljenje“, kao i direktora kompanije „Keep light d.o.o“ Radovana Đumića.

Krivična prijava podneta je zbog sumnji da je „Javno osvetljenje“ raspisalo tender kojim je favorizovalo preduzeće „Keep light d.o.o“ i time isključilo svaku konkurenciju, tako što je u raspisu tendera koristilo crteže rasvete koji su identični onim u katalogu ponude ovog preduzeća, piše u saopštenju.

Dodaje se da je preduzeće „Keep light d.o.o“ jedini distributer u Srbiji grčke kompanije „Fotodiastasi“ čiji ukrasi su zaštićeni autorskim pravima, tako da bi za bilo koje drugo preduzeće bilo nemoguće da iste ukrase napravi ili pribavi od drugog proizvodjača.

„Da dodatno obezbede favorizovanu poziciju ovom preduzeću, traženo je i posedovanje vrlo specifičnog voznog parka i to dva vozila minimalne nosivosti 0,8 tona i dva vozila minimalne nosivosti pet tona, ali i skladišni prostor veličine 500 metara kvadratnih, u vlasništvu ili zakupu firme“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da postavljanje ovakvih zahteva kroz konkursnu dokumentaciju, uz navođenje i precizno prikazivanje elemenata koji se nalaze u ponudi samo jednog određenog ponudjača, kao i ostali specifični uslovi, jasno pokazuju nameru okrivljenih da zloupotrebe proceduru javne nabavke, te da obezbede novčanu korist firmi „Keep light d.o.o“.

Inicijativa je podsetila da je i prošle godine podnela krivičnu prijavu tim povodom, kada su se u tenderskoj dokumentaciji našle čak i fotografije iz kataloga ove firme. Tada je Inicijativa u roku od samo dva meseca dobila obaveštenje prvo da se predmet prebacuje sa Višeg na osnovno tužilaštvo, a zatim i da se tužba odbacuje.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!