Inicijativa NDVMBGD Vučiću poslala finansijske izveštaje

Vučić ponovo lagao: Rekao da su ogromni novci iz inostranstva pristigli za kampanju o Savamali i da će izneti dokaze

04. avg 2017

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd danas je na adresu Aleksandra Vučića poslala pregled donacija građana kojima su se finansirane aktivnosti te inicijative u poslednjih godinu dana.

Inicijativa je podsetila na nedavnu najavu predsednika Vučića da će izneti dokaze o navodnim milionima evra koje su iz inostranstva poslate za kampanju o Savamali. Tim povodom, očekuju i javno izvinjenje Aleksandra Vučića za, kako su ocenili, neistinite i zlonamerne tvrdnje.

U izveštaju o donacijama od 19. maja prošle do 19. maja ove godine, navodi se da je Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd sakupila ukupno 2.317.566 dinara od priloga građana, koji su utrošeni u organizaciju više od deset protesta, troškove brojnih drugih akcija, sudskih procesa i taksi.

Na infografiku su prikazani anonimizirani podaci o svim uplatama preko računa, što je bilo oko 60 odsto od ukupnih donacija, dok je ostatak sakupljen u gotovini, uglavnom na samim protestima, navedeno je u saopštenju Inicijative ne da(vi)mo Beograd.

Najčešći iznos koji su građani donirali iznosio je 1.000 dinara. Oko sto građana je donacije uplatilo više puta, a od 34 opštine u Srbiji sa kojih su stizale donacije, skoro petina je stigla iz opštine Novi Beograd.

Kako je navedeno, tvrdnje o uloženim sredstvima u „kampanju za destabilizovanje Srbije“ kretale su se od 4,5 miliona u oktobru 2016, pa do poslednje izjave u kojoj Aleksandar Vučić tvrdi da je u proteste i pisanje o Savamali uloženo između 35-40 miliona evra.

Inicijativa je ukazala i da se Vučić već dve nedelje nakon iznetih tvrdnji ne oglašava.

„Podsećamo ga na obećanje da će izaći u javnost sa svim informacijama o basnoslovnim iznosima, ali ga podsećamo i na odgovornost koju nosioci najviših javnih funkcija treba da imaju prema javno izrečenim optužbama i tvrdnjama„, zaključuje se u saopštenju Inicijative ne da(vi)mo Beograd.

(Beta/Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga