Inicijativa mladih za ljudska prava: Vrh države da osudi Šešeljeve pretnje novinarki

"Pretnje su direktna posledica negiranja genocida u Srebrenici"

16. jula 2019

Inicijativa mladih za ljudska prava je danas pozvala tužilaštvo da hitno sasluša predsednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja zbog pretnji novinarki lista „Danas“, Snežani Čongradin, a zahteva i da državni vrh osudi te pretnje.

„Zahtevamo od predsednika Republike i predsednice Vlade, predsednice Narodne skupštine i članova vladajuće koalicije – koji u svetlu posete predsednika Francuske Makrona naširoko govore o evropskoj perspektivi Srbije – da osude pretnje Vojislava Šešelja i da ga konačno, fizički i metaforično, iznesu iz Narodne skupštine Srbije tako što će primeniti Zakon o izboru narodnih poslanika“, saopštila je Inicijativa.

„Takođe, hitno zahtevamo od javnog tužilaštva da ispita Vojislava Šešelja i istraži pretnje koje je uputio“, piše u saopštenju.

Inicijativa je navela da će odlaganje ili odbijanje ukidanja poslaničkog mandata Šešelju pokazati da izvršna vlast, kao i njeni poslanici, „stoje u odbrani Šešeljeve politike iz devedesetih godina koja je dovela do masovnih ubistava, brojnih žrtava i prisilno raseljenih osoba i na kraju do genocida“.

„Pretnje upućene Čongradin su direktna posledica negiranja i ćutanja predstavnika države Srbije o odgovornosti za genocid u Srebrenici i nepostojanja elementarne ljudske empatije prema porodicama žrtava genocida“, saopštila je Inicijativa.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga