Inicijativa mladih za ljudska prava: Šešelju oduzeti poslanički mandat

"Manjine u Srbiji osećaju se bespomoćno kad god vide Šešelja bilo gde u zemlji"

06. maja 2018

Aktivisti i aktivistkinje Inicijative mladih za ljudska prava okupili su se danas na Trgu Nikole Pašića u Beogradu kako bi reagovali na skup članova i simpatizera Srpske radikalne stranke u selu Jarak nedaleko od Hrtkovaca i zatražili da se lideru radikala Vojislavu Šešelju oduzme poslaniči mandat.

Nekoliko okupljenih predstavnika Inicijative raširili su veliki transparent s natpisom „Iznesite Šešelja“.

Predstavnik Inicijative mladih za ljudska prava Marko Milosavljević rekao je novinarima da su se okupili ne samo da bi izrazili negodovanje zbog skupa radikala u selu Jarak već i da bi podsetili na to da Skupština Srbije nije oduzela mandat poslaniku Vojislavu Šešelju kojem je Žalbeno veće Mehanizma za međunarodne krivične sudove 11. aprila izreklo pravosnažnu presudu od 10 godina zatvora za podsticanje progona, deportacije i prisilno premeštanje Hrvata iz Hrtkovaca 1992. godine.

„Prvi korak je da se Šešelju oduzme poslanički mandat. Svakom ko je osuđen pravosnažno na kaznu veću od šest meseci njemu automatski prestaje mandat“, kazao je Milosavljević.

Prema njegovim rečima, manjine u Srbiji osećaju se bespomoćno kad god vide Šešelja bilo gde u zemlji.

„Poslednjih 20 dana svedoci smo tortore celog društva i znaka manjinama da i dalje nisu dobrodošli pogotovo Hrvatskoj zajednici u Sremu“, kazao je Milosavljević.

Dodao je da ni predsednik države Aleksandar Vučić, ni premijerka Srbije Ana Brnabić, a ni Skupština Srbije nemaju snage da se odrede prema činjenici da je Šešelj osuđeni ratni zločinac.

Navodeći da država i dalje ne želi da upotrebi svoje mehanizme i da glumi neutralnog arbitra, Milosavljević je istakao da ako država nije sposobna, onda društvo i pojedinci moraju da pokažu da mogu da urade jednu vrstu političkog hapšenja Vojislava Šešelja.

„Kada neko širi govor mržnje i ponavlja da će ponoviti taj zločin, onda iz tih razloga postoje kriterijumi koji govore da u tom trenutku takva okupljanja ne mogu da se dogode. Držva glumi neutralnog arbitra, gde svako političko mišljenje se shvata kao ekstrem, i onda čak i pojedinci i političke partije koje su nameravale da dođu i koje su se usprotivile Šešelju posmatraju se kao drugi radikalni ekstrem, što je potpuno pogrešno“, kazao je on.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga