Inicijativa mladih za ljudska prava: Iznesite Šešelja

"Zločinačka politika ne prepoznaje argumente i činjenice, već samo pretnje i nasilje kao jedina politička sredstva"

18. apr 2018

Inicijativa mladih za ljudska prava danas je upozorila poslanike Slupštine Srbije da ih zakon obavezuje da oduzmu mandat predsedniku radikala, osuđenom ratnom zločincu Vojislavu Šešelju i osudila napade poslanika SRS na poslanicu Demokratske stranke Aleksandru Jerkov koja je apelovala da se to učini i poručila: „Iznesite Šešelja!“

Inicijativa podseća da je pre nedelju dana saopštila, s obzirom da je Vojislav Sešelj osuđen na 10 godina zatvora, kao i da su sve presude Žalbenog veća Mehanizma za međunarodne krivične sudove (Mehanizma) obavezujuće za Republiku Srbiju, Vojislavu Šešelju mora prestati mandat narodnog poslanika.

Nakon što su danas poslanici SRS pretili i brutalno vređali Aleksandru Jerkov, poslanicu DS, Inicijativa zahteva da se nasilničko ponašanje u Skupštini Srbije sankcioniše, kao i da Skupština preko svojih organa pokrene postupak oduzimanja mandata pravosnažno osuđenom ratnom zločincu Vojislavu Šešelju.

U saopštenju se navodi da je današnji napad još jedna potvrda da zločinačka politika ne prepoznaje argumente i činjenice već pretnje i nasilje kao jedina politička sredstva.

Naša obaveza je da budućim generacijama obezbedimo mir, kao i da se borimo da nikada više zločinačka politika ne bude prisutna ni u Skupštini, ni u Vladi Srbije, a prvi korak za to mora biti lustriranje osuđenih za ratne zločine, poručila je Inicijativa mladih za ljudska prava.

U saopštenju se podseća da je prethodnih nekoliko decenija Šešelj bio izbacivan zbog nepoštovanja skupštinske discipline, a danas ne smemo dozvoliti da posle pravosnažne presude za ratne zločine i dalje ostane u skupštinskim klupama.

Podseća se takođe da na to poslanike ne obavezuje samo moralna i politička odgovornost, već i član 88. Zakona o izboru narodnih poslanika.

Zato poručujemo poslanicima Skupštine Srbije: „Iznesite Šešelja!“, ističe Inicijativa mladih za ljudska prava u saopštenju.

(FoNet)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga