Inicijativa mladih: Vučić i Brnabić glasno ćute o Vjerici Radeti i Šešelju

"Trećeg puta ovde nema. Ćutanje ili ignorisanje ove pojave nisu ilustracija nikakve neutralnosti već prećutna podrška koja se glasno čuje"

28. jul 2018

Inicijativa mladih za ljudska prava zahteva da pravosudni organi krivično procesuiraju, a izvršna vlast nedvosmisleno osudi postupke poslanice Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerice Radete, kao i lidera SRS Vojislava Šešelja koji na najgnusniji način nipodaštavaju žrtve i vređaju porodice žrtava javnim negiranjem genocida u Srebrenici.

„Takav izraz zla ove nedelje sumiran je u tvitu Vjerice Radete, koja je likujući nad smrću Hatidže Mehmedović, predsednice Udruženja Majke Srebrenice, ponovila stare radikalske mantre da je pomenuto udruženje ‘biznis udruženje’, a sinovi i muž preminule Hatidže zapravo živi ljudi bez obzira što su njihovi posmrtni ostaci pronađeni u nekoliko masovnih grobnica“, navedeno je u saopštenju Inicijative.

Inicijativa je saopštila da ostaje pri svojim ranijim zahtevima i od Skupštine Srbije zahteva prestanak poslaničkog mandata Vojislavu Šešelju kao osuđenom ratnom zločincu, prestanak svih funkcija Vjerici Radeti i prestanak mandata u skupštini.

Oni traže i izmenu Deklaracije o Srebrenici, tako da se zločini u Srebrenici nazovu pravom pravnom kvalifikacijom – genocide, kao i izmenu Krivičnog zakonika Srbije tako da se ne mogu negirati ratni zločini, zločini protiv čovečnosti i genocid na osnovu presuda svih međunarodnih sudova uključujući i aktuelne, ali i rad Nirnberškog suda, a ne samo na osnovu pravnosnažnih presuda suda u Srbiji ili Međunarodnog krivičnog suda.

Od republičkog javnog tužilaštva Inicijativa mladih zahteva pokretanje krivičnog postupka protiv Vjerice Radete i Vojislava Šešelja na osnovu izjava i medijskih istupa od početka 2018. godine posebno imajući u vidu tvit Vjerice Radete od 23. jula, kao i učešće Vojislava Šešelja u emisiji „Ćirilica“ na Happy televiziji pod nazivom „Istina i mit u Srebrenici – 23 godine kasnije“ od 9. jula 2018. godine.

Od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednice vlade Ane Brnabić zahtevaju da jasno kažu da li podržavaju zlo poput izrečenog u tvitu Vjerice Radete ili da izraze poštovanje prema borbi porodica žrtava za istinu i pravdu o genocidu u Srebrenici, koju je do poslednjeg dana vodila Hatidža Mehmedović.

„Trećeg puta ovde nema. Ćutanje ili ignorisanje ove pojave nisu ilustracija nikakve neutralnosti već prećutna podrška koja se glasno čuje i dodatno otvara put za glorifikaciju zločina i nekažnjivost zločinaca“, ocenjuju iz Inicijative mladih.

Iako su ovaj čin osudili ministar Rasim Ljajić, čija stranka je predložila i ulicu u Novom Pazaru u znak sećanja na Hatidžu Mehmedović, zatim ministarka Zorana Mihajlović i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, smatramo da osudu nipodaštavanja žrtava mora pratiti nedvosmislena osuda od strane predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, kao i od predsednika Srbije Vučića, koga je u Srebrenici 11. jula 2015. godine dočekala upravo Hatidža Mehemedović i simbolično mu okačila Srebrenički cvet kao simbol sećanja na žrtve.

Inicijativa mladih navodi da pomenuti tvit Vjerice Radete nije izolovani incident već „vrhunac kampanje“ koju SRS predvođena Vojislavom Šešeljem vodi od nastanka stranke, ali posebno od 11. aprila ove godine, od kada je Šešelj pravosnažno osuđeni ratni zločinac, te on i njegova stranka koriste svaku priliku (od Hrtkovaca, Festivala „Miredita-dobar dan“, revizije postupka ubicama premijera Zorana Đinđića, komemoracije Srebrenice, presude za pobunu JSO) da ponovo afirmišu politiku zločina u srpskom društvu koristeći se govorom mržnje kako bi negirali počinjene ratne zločine.

Kako navode, ono što još više zastrašuje od takvih postupaka radikala jeste „prećutna podrška“ vladajuće koalicije koja ili „ćutnja u tonu Vulinovog ‘tihog ponosa’ ili mlako i sporadično reaguje“.

Inicijativa mladih zahteva jasnu osudu aktuelne izvršne vlasti za ratne zločince i negatore ratnih zločina, a kako ističu „pravi test potvrde da su se predstavnici vlasti odmakli od “Bulevara Ratka Mladića” mora biti osuda politike osuđenog zločinca Vojislava Šešelja povodom tvita eksponenta takve politike, Vjerice Radete“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga