Inicijativa mladih: Vrh države da se ispriča žrtvama Oluje

Inicijativa je istaknula da u Hrvatskoj "postoji nedostatak razumjevanja političara za dužnost adresiranja zločina iz prošlosti za koje odgovornost snosi Hrvatska"

31. jula 2018

Inicijativa mladih za ljudska prava pozvala je danas predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović i premijera Andreja Plenkovića da upute ispriku žrtvama zločina koji su počinjeni za vrijeme i poslije vojno-policijske akcije „Oluja“.

U saopćenju povodom predstavljenog priručnika za političare „Kako se ispričati za zločine“, Inicijativa je ocijenila da je dužnost premijera i predsjednice „da upute ispriku koje je prvenstveno važno žrtvama zločina, a potom i društvu u cjelini“.

Inicijativa je istaknula da u Hrvatskoj „postoji nedostatak razumjevanja političara za dužnost adresiranja zločina iz prošlosti za koje odgovornost snosi Hrvatska“.

„Važno je naglasiti da odgovornost ne predstavlja krivicu naroda i države. Krivicu za zločine snose pojedine osobe i ona se utvrđuje osuđujućom presudom, a političari, društvo i svaki građanin imaju odgovornost osuditi te zločine“, ocjenjuje se u saopćenju objavljenom na webu Inicijative mladih.

Podsjeća se da 23 godine poslije završetka rata nijedan visoki državni dužnosnik nije uputio „iskrenu ispriku žrtvama zločina i teških kršenja ljudskih prava za koje je utvrđeno da su ih počinili pripadnici institucija Hrvatske ili jedinica pod kontrolom Hrvatske i da se odnos političara prema žrtvama pogoršava iz godine u godinu“.

Ocjenjuje se da bi izvinjenje državnog vrha moglo „snažno doprineti pomirenju država i društava, prepoznavanju patnje preživjelih i porodica žrtava zločina, kao i vraćanju njihovog dostojanstva“.

U Hrvatskoj se 5. kolovoz obilježava kao Dan pobjede i domovinske zahvlanosti.

U Srbiji je to dan žalosti i sijećanja na srpske žrtve u akciji i poslije Oluje.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga