- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Inicijativa mladih: Srbija da donese Deklaraciju o Srebrenici

Inicijativa mladih za ljudska prava ocenila je danas da institucije i zvaničnici Srbije, posle izricanja presude Ratku Mladiću u Hagu, „moraju prekinuti sa negiranjem genocida u Srebrenici, konačno usvojiti Deklaraciju o genocidu u Srebrenici i izraziti najviše moguće poštovanje prema žrtvama genocida“.

Inicijativa je u saopštenju navela da je „krajnje vreme da Srbija počne da se suočava sa sopstvenom prošlošću, umesto što prikriva dokaze i pruža političku podršku ratnim zločincima“.

„Ratni zločinci nisu, i ne smeju da budu heroji, njima nije mesto na državnim svečanostima, političkim skupovima, vojnim akademijama, parlamentu, naslovnim stranama i televizijskim emisijama, prodavnicama suvenira, nigde u javnom prostoru“, piše u saopštenju.

Inicijativa je ocenila i da Srbija treba da preuzme odgovornost i da pred domaćim sudovima „efektivnije sudi osuđenima za ratne zločine, da u obrazovni sistem uvede činjenice utvrđene pred međunarodnim sudovima i da se zauvek prestane sa falsifikovanjem istorije i negiranjem zločina“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!