Inicijativa mladih: Šešelj je ratni zločinac i ne može biti poslanik

"Zakon o izboru narodnih poslanika jasno i nedvosmisleno propisuje da mandat prestaje ukoliko je poslanik pravnosnažnom sudskom odlukom osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest meseci"

11. apr 2018

Inicijativa mladih za ljudska prava pozvala je danas poslanike Skupštine Srbije i njenu predsednicu Maju Gojković da u skladu sa zakonom konstatuju prestanak mandata poslanika Vojislava Šešelja zbog danas izrečene presude Žalbenog veća Mehanizma krivičnih sudova u Hagu.

U saopštenju je navedeno da Zakon o izboru narodnih poslanika „jasno i nedvosmisleno propisuje da mandat prestaje ukoliko je poslanik pravnosnažnom sudskom odlukom osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest meseci“.

„S obzirom da je Vojislav Šešelj osuđen na 10 godina zatvora, kao i da su sve presude Žalbenog veća Mehanizma za međunarodne krivične sudove obavezujuće za Srbiju, Vojislavu Šešelju mora prestati mandat narodnog poslanika“, navela je Inicijativa mladih za ljudska prava.

Inicijativa je ocenila da „građani Srbije ne zaslužuju da ih u Narodnoj skupštini predstavlja čovek koji je zbog odgovornosti za progone civila osuđen na 10 godina zatvora, a koji je i danas jedan od najvidljivijih glasnogovornika ratnohuškačke politike“.

U saopštenju piše da je Šešelj po povratku u Srbiju iz pritvora u Hagu aktivno nastavio „kampanju diskriminacije i podsticanja netrpeljivosti“.

Uz prestanak mandata Šešelja, Inicijativa mladih traži i „otklon od pomenute politike i usmeravanje na suočavanje sa prošlošću kao osnov za pomirenje i stabilnost u regionu“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga