Inicijativa mladih: RTS da prestane da promoviše zločince

"Intenzivirana kampanja promocije i legitimacije ratnih zločinaca u javnom prostoru u Srbiji"

27. mar 2019

Inicijativa mladih za ljudska prava zatražila je danas od Nikole Šainovića, koga je Haški tribunal osudio za ratne zločine da se izvini žrtvama i da počne da govori o ličnoj odgovornosti umesto što negira svoja dela.

Incijativa je ocenila i da mediji poput Radio-televizije Srbije treba više glasova da daju porodicama žrtava, nego onima koji „slave, relativiziju i umanjuju ljudske gubitke“.

„Najviši predstavnici vlasti, političke partije i pokreti, državni organi, javne institucije i javni servis, mediji i izdavačke kuće u vlasništvu države, udruženi su poslednjih meseci u intenziviranoj kampanji promocije i legitimacije ratnih zločinaca u javnom prostoru u Srbiji“, saopštila je Inicijativa maladih za ljudska prava.

Reakcija Inicijative usledila je nakon jučerašnjeg gostovanja Šainovića na RTS-u, koji je u emisiji „Upitnik“ predstavljen kao „akter vremena i pregovarač u Rambujeu“.

Incijativa ukazuje da je u toku emisije spomenuto da je osuđen za ratne zločine, ali da nije bilo reči, ni pitanja o njegovoj odgovornosti za civilne žrtve zločina na Kosovu.

„Šainović nije hroničar vremena već osuđeni ratni zločinac koji, ukoliko je već na Javnom servisu, što po sebi predstavlja problem, mora biti pitan o zločinima i svojoj odgovornosti. Sve ostalo predstavlja negiranje zločina i ruganje žrtvama u zajedničkom sadejstvu RTS-a i Nikole Šainovića“, saopštila je Inicijativa.

U saopštenju se dodaje da je Šainović gostovao 23. marta na tribini „U predvečerje rata, 20 godina kasnije“ u Muzeju vazduhoplovstva, kao i da je Odbor Socijalističke partije Srbije u Vrbasu najavio putem svoje Fejsbuk stranice da će u tom gradu, u bioskopu „Jugoslavija“ održati predavanje na temu „Slobodan Milošević i izazovi jugoslovenske krize“ u četvrtak 28. marta od 18h.

Nikola Šainović je bivši potpredsednik Vlade SRJ, koga je Haški tribunal pravosnažno osudio na 18 godina zatvora, za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja na Kosovu tokom 1999. godine.

Posle odslužene dve trećine kazne, on se vratio 2015. godine u Beograd gde je imenovan za člana Glavnog odbora SPS-a, a trenutno je na funkciji člana predsedništva ove partije.

„Podrška i slavljenje ratnih zločinaca podrazumeva podršku zločinačkoj politici i pravdanje i slavljenje počinjenih zločina. Ratni zločinci nisu naši heroji i moraju da zaćute, da bi se progovorilo o žrtvama“, ocenili su iz Incijative.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga