Inicijativa mladih: Ratnom zločincu nije mesto na okruglim stolovima

"Nastavlja se praksa potpunog ignorisanja suočavanja s prošlošću i ponižavanja svih žrtava ratova u Jugoslaviji".

07. feb 2018

Inicijativa mladih za ljudska prava je danas saopštila da osuđenima za ratne zločine mesto nije na okruglim stolovima, povodom učešća Vinka Pandurevića, osuđenog za ratne zločine u Srebrenici, na okruglom stolu u okviru „unutrašnjeg dijaloga“ o Kosovu.

„Podsećamo da je Pandurević, zbog načina praktikovanja ‘odbrane i bezbednosti’, pred Haškim tribunalom osuđen na 13 godina zatvora po osnovu komandne i individualne odgovornosti za ubistva, istrebljivanja i progone u i oko Srebrenice, u julu 1995. godine, što je pravno kvalifikovano kao zločin protiv čovečnosti i kršenje zakona ili običaja ratovanja“, navela je Inicijativa.

Inicijativa je pozvala šefa Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marka Đurića, da „hitno prestane sa ovakvom praksom“ i da se „javno i nedvosmisleno ogradi od promocije ratnih zločinaca“.

Ocenili su da Pandurevićevo učešće na tom okruglom stolu potvrđuje praksu „potpunog ignorisanja suočavanja s prošlošću i ponižavanja svih žrtava ratova u Jugoslaviji“ i dodali da „institucije Srbije ponovo demonstriraju kontinuitet sa ratnohuškačkom politikom devedesetih godina“.

U saopštenju se piše da takvi slučajevi navode na zaključak da „učešće u ubistvima civila tokom srebreničkog genocida danas predstavlja kvalifikaciju za bavljenje bezbednosnim i spoljnopolitičkim pitanjima, i da još tom prilikom dobijete epitet ‘stručnjaka'“.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga