- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Inicijativa mladih: Presuda Karadžiću dodatno obavezuje Srbiju na priznanje genocida u Srebrenici

Inicijativa mladih za ljudska prava ocenila je danas, povodom pravosnažne presude kojom je bivši predsednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić osuđen u Hagu na doživotni zatvor zbog genocida i ratnih zločina u BiH, da Srbija, njene institucije i zvaničnici „moraju prekinuti sa negiranjem genocida u Srebrenici i relativizacijom ostalih ratnih zločina u BiH“.

Navodeći da je presudom utvrđena individualna krivična odgovornost Radovana Karadžića, Inicijativa mladih za ljudska prava je u saopštenju ocenila da Srbija „mora konačno da usvoji Deklaraciju o genocidu u Srebrenici i izrazi najviše moguće poštovanje prema žrtvama genocida i ratnih zločina u BiH“.

„Ratni zločinci nisu naši heroji. Ukoliko slavimo ratne zločince, to znači da slavimo zločine koje su počinili“, stoji u saopštenju.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MICT), naslednik Haškog tribunala, osudio je danas Karadžića na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovečnosti u BiH, ocenivši da je 40 godina, koliko je dobio u provostepenom postupku, neodgovarajuća kazna.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!