Inicijativa mladih: Presuda Karadžiću dodatno obavezuje Srbiju na priznanje genocida u Srebrenici

"Ratni zločinci nisu naši heroji. Ukoliko slavimo ratne zločince, to znači da slavimo zločine koje su počinili"

20. mar 2019

Inicijativa mladih za ljudska prava ocenila je danas, povodom pravosnažne presude kojom je bivši predsednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić osuđen u Hagu na doživotni zatvor zbog genocida i ratnih zločina u BiH, da Srbija, njene institucije i zvaničnici „moraju prekinuti sa negiranjem genocida u Srebrenici i relativizacijom ostalih ratnih zločina u BiH“.

Navodeći da je presudom utvrđena individualna krivična odgovornost Radovana Karadžića, Inicijativa mladih za ljudska prava je u saopštenju ocenila da Srbija „mora konačno da usvoji Deklaraciju o genocidu u Srebrenici i izrazi najviše moguće poštovanje prema žrtvama genocida i ratnih zločina u BiH“.

„Ratni zločinci nisu naši heroji. Ukoliko slavimo ratne zločince, to znači da slavimo zločine koje su počinili“, stoji u saopštenju.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MICT), naslednik Haškog tribunala, osudio je danas Karadžića na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovečnosti u BiH, ocenivši da je 40 godina, koliko je dobio u provostepenom postupku, neodgovarajuća kazna.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga