Inicijativa mladih obeležila godišnjicu genocida u Srebrenici, prisustvovali ambasadori

"Mi smo svedoci da smo jedina zemlja na svetu odgovorna da nije sprečila genocid"

11. jula 2019

Inicijativa mladih za ljudska prava večeras je u parku kod Predsedništva Srbije u Beogradu održala komemorativni skup za žrtve genocida u Srebrenici.

Skupu su prisustvovali ambasadori SAD Kajl Skot, Norveške Arne Sanes Bjornstad, Nemačke Tomas Šib, Italije Karlo Lo Kašo, predstavnici više organizacija i javne ličnosti.

Predstavnici Inicijative mladih raširili su u parku transparent sa natpisom „Premladi da se sećamo, odlučni da nikada ne zaboravimo“.

Marko Milosavljević iz Inicijative mladih rekao je da je atmosferu buke, galame i nepoštovanja ljudskog života i dostojanstva prema žrtvama proizvelo poricanje genocida i relativizacija zločina u Srebrenici.

„Uprkos tome smo se okupili da pokažemo politiku u kojoj se poštuju ljudski gubici. Na žalost mi smo svedoci da smo jedina zemlja na svetu odgovorna da nije sprečila genocid, a znala je da će se dogoditi. Zato godinama unazad stoje ljudi koji su spremni da iskorače ispred ove buke i vike i da kažu nama je žao zbog tih ljudskih gubitaka“, rekao je Milosavljević.

On je pozvao vlast u Srbiji da prizna genocid i ljudsko dostojanstvo žrtava ističući da će se iz toga roditi „jedno novo lice zemlje“.

Milosavljević je najavio da će sledece godine umetnica Eida Šehović kroz performans „Što te nema“ pokazati ljudske gubitke u Srebrenici.

On je rekao da se nada da sledeće godine, 25. godišnjicu genocida u Srebrenici, Srbija neće dočekati bez poruke državnih vlasti o tome da je „genocid u Srebrenici genocid i tačka“.

U park su došli i Simo Spasić iz Udruženja kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji i predstavnici Udruženja građana pravo na izbor, među kojima je bila i Jovana Stojković predsednica pokreta „Živim za Srbiju“ i antivakcinašica. Neki od njih nosili su majice sa likom Ratka Mladića osuđenog za genocid u Srebrenici i majice sa slikom Kosova.

Policija ih je sprečila da ometu skup Inicijative mladih.

Oni su dobacivali okupljenima, ali i novinarima, koji su došli da izveštavaju sa događaja, nazivajući ih „prestitutkama“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga