- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Inicijativa mladih: Nismo zaboravili ko je bio mladi Vučić devedesetih

Predstavnici Inicijative mladih za ljudska prava okupili su se danas ispred Vlade Srbije kako bi, kako su naveli, premijeru Aleksandru Vučiću poslali poruku da se svi u Srbiji sećaju ko je bio „mladi Vučić“ devedesetih i zatražili da se „jasno“ odredi prema ideji „velike Srbije“.

„Okupili smo se danas ispred Vlade dok premijer Vučić drži konferenciju za štampu kako bismo poslali poruku da se mi vrlo dobro sećamo devedesetih i znamo gde je tada mladi Vučić bio i šta je radio“, rekla je novinarima direktorka te organizacije Anita Mitić.

Uoči konferencije za novinare na kojoj je premijer najavio da će govoriti o haškim presudama Radovanu Karadžiću i Vojislavu Šešelju, situaciji u regionu i budućnosti Srbije, Anita Mitić je kazala da Inicijativa poziva Vučića da se zbog održavanja stabilnosti situacije u regionu jasno odredi prema ideologiji „velike Srbije“ i da se odrekne te „ratnohušačke“ ideologije.

„Nijedna presuda neće skinuti odgovornost za tu ideologiju… Zato je važno da Vučić kaže šta misli o svim tim pitanjima politike devedesetih, o civilnim žrtvama rata, da li oseća odgovornost zbog svega što se dogodilo tada“, rekla je ona i dodala „da nije dovoljno da odgovaraju samo počinioci već i on koji su kreirali atmosferu u kojoj smo živeli devedesetih“.

Prema njenim rečima, Inicijativa smatra da sadašnja vlast vodi neiskrenu politiku regionalne saradnje „koja čim se nešto u regionu dogodi izazove emocije i vrelu krv, što jasno pokazuje da vlast nema ideju iskrene regionalne saradnje, već da je to neki pritisak“.

„Regionalna saradnja ne sme biti nešto što nameće Evropska unija, već to mora biti nešto što dolazi od nas, jer je suočavanje sa prošlošću jedini način da se uđe u proces pomirenja“, rekla je Anita Mitić dodavši da mladi u Srbiji zahtevaju da se momentalno zaustavi negiranje posledica ratne politike kako bi buduće generacije bile oslobođene tereta prošlosti.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!