- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Inicijativa mladih: Narodna skupština da usvoji deklaraciju o genocidu u Srebrenici

Inicijativa mladih pozvala Vučića i Brnabić da prisustvuju komemoraciji žrtava genocida u Srebrenici

Inicijativa mladih za ljudska prava pozvala je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerku Anu Brnabić i poslanike da prisustvuju komemorativnom skupu za žrtve genocida u Srebrenici, koji organizuje Inicijativa u sredu, 11. jula u parku kod Predsedništva Srbije.

Kako su naveli, komemorativni skup biće održan od 20 časova, a državni zvaničnici paljenjem sveća mogu da izraze pijetet prema žrtvama srebreničkog genocida.

Inicijativa je saopštila da od vlasti zahteva da „usvoje deklaraciju Narodne skupštine, koja će na adekvatan način adresirati genocid počinjen u Srebrenici, kao i žrtve tog genocida, zatim da se 11. jul obeležava kao Dan sećanja na žrtve genocida u Srebrenici i da se efikasno procesuiraju ratni zločini pri Odeljenju Višeg suda za ratne zločine.

Dodaju da zahtevaju i „poštovanje i uvažavanje presuda domaćih i međunarodnih sudova kojima se utvrđuju činjenice i odgovornost u vezi sa ratovima u bivšoj Jugoslaviji i da se zaustavi promocija i glorifikacije osuđenih ratnih zločinaca na političkim skupovima, državnim svečanostima i Vojnoj akademiji“.

U zahteve se ubraja i „puno sprovođenje Nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina od 2016. do 2020. godine, posebno u delu koji se odnosi na to da u školama počne da se o zločinima govori na osnovu sudski utvrđenih činjenica„.

„Inicijativa izražava negodovanje zbog kontinuteta ćutanja političke elite o odgovornosti države Srbije za ratne zločine, pogotovu o genocidu u Srebrenici, za šta je presudom Međunarodnog suda pravde 2007. proglašena odgovornom zbog propusta da spreči genocid, kao i da kazni ili izruči Tribunalu počinioce tog zločina, a u prvom redu generala VRS Ratka Mladića“, naveli su u saopštenju.

Dodaje se da ove godine nije bilo ni reči o poseti državnih zvaničnika Srbije Memorijalnom centru u Potočarima, dok, kako su ocenili, u poslednje dve godine postoji podrška političke elite osuđenim ratnim zločincima u Srbiji.

Inicijativa je navela da bez rasvetljene ratne prošlosti, nema svetle budućnosti za građane Srbije i da poštovanje žrtava genocida u Srebrenici od predstavnika vlasti mora biti osnov politike mira i stabilnosti Srbije.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!