Inicijativa mladih najavila žalbu na odluku Tužilaštva u Staroj Pazovi

Tužilaštvo u Staroj Pazovi odbacilo krivičnu prijavu za prebijanje aktgiviste Inicijative na tribini SNS-a, na kojoj je učestvovao osuđeni ratni zločinac Veselin Šljivančanin

09. avg 2017

Inicijativa mladih za ljudska prava najavila je danas da će se žaliti na odluku Osnovnog javno tužilaštva u Staroj Pazovi da odbaci krivičnu prijavu zbog napada na aktiviste Inicijative na tribini Srpske napredne stranke na kojoj je govorio haški osudjenika Veselina Šljivančanina u mestu Beška u januaru.

Inicijativa je saopštila da će uložiti prigovor na to rešenje Tužilaštva i da će „iskoristiti svaki pravni lek koji joj stoji na raspolaganju“.

„Važnije od toga, Inicijativa će nastaviti borbu protiv nasilja u javnom prostoru, ratnohuškačke politike i opravdavanja i relativizacije ratnih zločina„, navodi se u saopštenju.

Tužilaštvo u Staroj Pazovi odbacilo je 4. avgusta krivičnu prijavu koju su podneli članovi Inicijative, tvrdeći da su početkom godine pretučeni u Beški na tribini Srpske napredne stranke na kojoj je govorio Šljivančanin, preneo je prethodno Insajder.

Dodaje se da je krivična prijava odbačena jer ne postoje osnovi sumnje da su učinjena krivična dela koja su navedena u prijavi, kao ni neko drugo krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti.

Inicijativa je ocenila da su brojni zaključci koje je Tužilaštvo iznelo „refleksija političke i opšte kulture u Srbiji koja u različitim situacijama nasilje smatra opravdanim“.

Na tribini SNS-a u mestu Beška kod Indjije 17. januara 2017. se dogodio incident kada su aktivisti Inicijative pre početka govor Šljivančanina, osudjenog pred Haškim tribunalom za ratne zločine, razvili transparent na kojem je pisalo „Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama“.

Tokom performansa došlo je do koškanja, a okupljeni na tribini pocepali su plakate Inicijative i izacili njihove aktiviste.

Potom je predstavnica Inicijative Anita Mitić rekla da je povredjeno svih devet aktivista koji su došli u Bešku i da je dvoje njih završilo u Hitnoj pomoći.

(Autonomija/Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga