- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Inicijativa da i dame piške stojećki

Članica gradske skupštine Kopenhagena iz redova Socijalističke narodne partije Iben Viene Ratje predložila je usvajanje odluke o ugradnji ženske verzije pisaora, takozvanih mišoara, u sve javne toalete i toalete državnih institucija, a sve u ime ravnopravnosti polova.

„Nema nijednog prirodnog razloga da i žene ne mogu da stoje prilikom uriniranja. Mišoari bi omogućili da se to radi stojeći, tako da se ne stvaraju redovi, posebno prilikom raznih dešavanja u gradu“, obrazložila je političarka svoj predlog za dnevnik Julands-Posten.

Iben Viene Ratje smatra da „i monopol muškaraca na stajanje prilikom uriniranja cementira neravnopravnost u svakodnevici“, dodajući da je ovo pitanje „značajno jer pokazuje kako gledamo na polove“.

„Pisoari potiču iz jednog vremena kada su samo muškarci radili i samo muškarci izlazili u grad i pili pivo, dok su žene sedele kod kuće“, ističe političarka, čiji je predlog na dnevnom redu naredne sednice gradske skupštine Kopenhagena.

Na prošlogodišnjem Roskilde rok festivalu u Danskoj je prvi put u upotrebljena jedna verzija „mišoara“, u vidu zvezdaste konstrukcije koju istovremeno može da koristi više žena za uriniranje u polustojećem, tačnije polučučećem položaju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!