Inicijativa da i dame piške stojećki

Nema nijednog prirodnog razloga da i žene ne mogu da stoje prilikom uriniranja. Mišoari bi omogućili da se to radi stojeći, tako da se ne stvaraju redovi, tvrdi jedna danska političarka

07. mar 2012

Članica gradske skupštine Kopenhagena iz redova Socijalističke narodne partije Iben Viene Ratje predložila je usvajanje odluke o ugradnji ženske verzije pisaora, takozvanih mišoara, u sve javne toalete i toalete državnih institucija, a sve u ime ravnopravnosti polova.

„Nema nijednog prirodnog razloga da i žene ne mogu da stoje prilikom uriniranja. Mišoari bi omogućili da se to radi stojeći, tako da se ne stvaraju redovi, posebno prilikom raznih dešavanja u gradu“, obrazložila je političarka svoj predlog za dnevnik Julands-Posten.

Iben Viene Ratje smatra da „i monopol muškaraca na stajanje prilikom uriniranja cementira neravnopravnost u svakodnevici“, dodajući da je ovo pitanje „značajno jer pokazuje kako gledamo na polove“.

„Pisoari potiču iz jednog vremena kada su samo muškarci radili i samo muškarci izlazili u grad i pili pivo, dok su žene sedele kod kuće“, ističe političarka, čiji je predlog na dnevnom redu naredne sednice gradske skupštine Kopenhagena.

Na prošlogodišnjem Roskilde rok festivalu u Danskoj je prvi put u upotrebljena jedna verzija „mišoara“, u vidu zvezdaste konstrukcije koju istovremeno može da koristi više žena za uriniranje u polustojećem, tačnije polučučećem položaju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga