Inicijativa: Biblioteci dati ime Mirka Đorđevića

U aprilu će se navršiti dve godine od smrti Mirka Đorđevića

13. mar 2016

Meštani sremskog sela Šimanovci pokrenuli su inicijativu da seoska biblioteka dobije ime po pokojnom književniku, publicisti, sociologu religije i profesoru Mirku Đorđeviću (1938-2014).

“Sada je prilika da mu se na najbolji način odužimo i sačuvamo sećanje i uspomenu na njega za buduće generacije”, rekao je jedan od inicijatora ideje Đorđe Ćirković.

Inicijativu je podržalo više od 100 meštana, zatim prosvetni radnici iz lokalne škole, kao i petnaestak javnih ličnosti iz sfere kulture iz celog Srema.

U aprilu će se navršiti dve godine od smrti Mirka Đorđevića, a ideja je da tada biblioteka ponese njegovo ime.

Bio je oštar kritičar vrha Srpske pravoslavne crkve (SPC), iako je i sam bio hrišćanski vernik. Za SPC je govorio da, kao politička snaga, ima ogroman uticaj u društvu, a za vodeće ljude te verske zajednice govorio je da su svoji konzervativnim shvatanjima u žestokom sukobu sa tekovinama modernog društva.

Đorđević je govorio da je misija crkve evangelizacija a ne klerikalizacija, odnosno da je crkva spasenjska ustanova a ne politička organizacija.

Optuživao je SPC da je odigrala veliku ulogu u dovođenju na vlast Slobodana Miloševića, a da je kasnije zauzela ulogu dominantnog političkog faktora, kakvu je svojevremeno imao komunistički Centralni komitet.

Đorđević je govorio i da SPC nije bila samo svedok već i saučesnik u minulim ratovima iz devedeetih godina prošlog veka.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga