Inicijativa: Beograd i Priština da prestanu slavljenje ratnih zločinaca, prioritet dati pomirenju

"Procesuirati odgovorne za ratne zločine i kroz formalno obrazovanje negovati kulturu sećanja na žrtve rata"

09. feb 2018

Inicijative mladih za ljudska prava Kosova i Srbije pozvale su danas vlade Prištinu i Beograd da prestanu da slave ratne zločince i prioritet daju procesu pomirenja.

„Nema tog obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa koji može doneti razvoj srpskog i kosovskog društva ukoliko oba društva nemaju snage da se suoče sa zločincima iz sopstvenih redova i odaju počast svim žrtvama sukoba“, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Dodaje se da je u Prištini u Skupštini Kosova održana komemoracija haškom osuđeniku Haradinu Balji, a da je u Beogradu na skupu o Kosovu na poziv Vladine Kancelarije za Kosovu i Metohiju učestvovao Vinko Pandurović, osuđen za zločine u Srebrenici.

Obe organizacije navele su da vlade Kosova i Srbije, uz druge u regionu, zajednički treba da rade na uspostavljanju Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriji nekadašnje SFRJ od 1. januara 1991. do 31. decembra 2001. godine, za čije se osnivanje zalaže Inicijativa REKOM.

„Mi, kao generacija mladih Kosova i Srbije koja je odrasla u toku ratnih godina, poručujemo da ćemo uvek stajati nasuprot slavljenja zločinaca nudeći alternativu obrazovanjem mladih u izgradnji mira. Pozivamo obe vlade da sem deklarativnih poruka učine konkretne korake u procesu pomirenja„, navodi se u saopštenju.

Inicijative su apelovale na vlasti u Prištini da ne oklevaju kada je u pitanju dostizanje pravde za žrtve i ne ometaju rad Specijalizovanih sudskih veća i Specijalnog tužilaštva za Kosovo.

„Na vlastima u Srbiji je odgovornost da u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu ne promovišu ratne zločince poput Vladimir Lazarevića, Nikole Šainovića i u poslednjem slučaju Pandurevića. Obaveza države Srbije, sem otklona i osude prema zločincima, jeste da kroz domaće pravosuđe procesuira odgovorne za ratne zločine i kroz formalno obrazovanje neguje kulturu sećanja na žrtve rata na Kosovu koji se završio pre skoro 20 godina“, navodi se u saopštenju.

Haški tribunal osudio je Balju 2005. godine na 13 godina zatvora zbog mučenja, okrutnog postupanja i ubistva zatvorenika u logoru Lapušnik 1998. i 1999. godine. Presudom tog suda utvrđeno je da je Balja lično učestvovao u mučenju jednog i ubistvu devetorice zatvorenika. Balja je 2013. prevremeno pušten na slobodu, a umro je u svojoj kući nedaleko od Glogovca.

Pred Haškim tribunalom Pandurević je osuđen na 13 godina zatvora po osnovu komandne i individualne odgovornosti za ubistva, istrebljivanja i progone u i oko Srebrenice, u julu 1995. godine, što je pravno kvalifikovano kao zločin protiv čovečnosti i kršenje zakona ili običaja ratovanja.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga