Inicijativa A 11: Romi registrovani kao nosači prtljaga onemogućeni da rade na Beogradskoj autobuskoj stanici

"Nedopustiva rasna diskriminacija Roma"

17. jula 2019

Romi koji su registrovani kao nosači prtljaga onemogućeni su od strane obezbeđenja Beogradske autobuske stanice (BAS) i policije da pristupe izmeštenim dolaznim peronima autobuske stanice, saopštila je danas Inicijativa A 11, ocenjujućii da je to „još jedan primer kriminalizacije siromaštva“.

„Nosači prtljaga koji godinama rade na BAS registrovani su kao preduzetnici u Agenciji za privredne registre, dok pristup peronima plaćaju mesečnom kartom u iznosu od 1.500 dinara. Međutim, od premeštanja dolaznih perona njima je onemogućeno da kupe ove karte, a obezbeđenje im ne dozvoljava pristup dolaznim peronima uz obrazloženja da ’Cigani ne mogu više da rade’“, navodi se u saooštenju.

Inicijativa A 11 dodaje da su se zbog toga obratili direktoru BAS sa molbom da posreduje u rešavanju ovog problema, posebno imajući u vidu činjenicu da se potencijalno radi o slučaju rasne diskriminacije, ali ni nakon deset dana nisu dobili odgovor.

U saopštenju se napominje da su aktivisti ove organizacije u petak 12. jula prisustvovali incidentu kada su policijski službenici oterali jednog nosača sa obrazloženjem da mu je „neovlašćen pristup stanici“.

„Na pitanja aktivista i aktivistkinja Inicijative A 11 o razlozima za njihovo udaljavanje, dobijen je odgovor da se radi o sprovođenju naređenja, te da je prava adresa za rešavanje problema direktor BAS. Sledećeg dana, 13. jula 2019. godine, policijska službenica oduzela je kolica za prenos prtljaga jednom nosaču, izdavši mu potvrdu o oduzetim predmetima“, piše u saopštenju.

Inicijativa ukazuje da je nedopustiva rasna diskriminacija Roma koji se na toj stanici bave prenosom prtljaga.

„Svakodnevni pritisci policijskih službenika i obezbeđenja BAS vode kriminalizaciji njihovog rada i siromaštva u kom žive i dodatno ih marginalizuju. Zbog toga zahtevamo da Policijska uprava za Grad Beograd obavesti javnost o razlozima zbog kojih asisitira BAS-u u sprečavanju pristupa radnom mestu nosačima prtljaga i da bez odlaganja prestane sa ovom praksom“, poručuje se u saopštenju.

Od Beogradske autobuske stanice zahtevaju i da uputi javno izvinjenje nosačima i da im hitno omogući nesmetan rad na dolaznim peronima.

Inicijativa A 11 navela da će nastaviti da prati postupanje Beogradske autobuske stanice i policije i da zastupa interese nosača prtljaga.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga