Inicijativa 105 od 5 miliona: Vučić krši Ustav i podstiče sveopštu krizu u društvu

"Bahato i autokratsko omalovažavanje profesora Radonjića"

22. juna 2019

Pokretači Inicijative „105 od 5 miliona“ u otvorenom pismu su najoštrije osudili „bahato i autokratsko omalovažavanje“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića upućeno profesoru Filozofskog fakulteta Ognjenu Radonjiću koji je u emisiji „Utisak nedelje“ TV „Nova S“ govorio o siromaštvu.

Vučić je potom na TV Pink rekao da Radonjić predstavlja „lažnu elitu koju prezire“ i da „može da dovede 50 pametnijih ljudi koji misle drugačije“.

U saopštenju pokretača Inicijative „105 od 5 miliona“, koje je danas prenela TV N1, piše da su „građani Srbije svedoci svakodnevnog urušavanja demokratskih institucija, snaženja autokratije i neprihvatljivih verbalnih i fizičkih napada na kritičare vlasti“ i da, „uprkos brojnim upozorenjima, atmosfera netolerancije postaje sve naglašenija„.

U tom saopšenju je ocena da šef države, „umesto obavljanja svojih državnih obaveza u okvirima ustavnih ograničenja, podstiče sveopštu krizu u srpskom društvu„, za šta je primer njegova kritika Radonjića u kojoj se „latio osporavanja Radonjićeve ličnosti, obrazovanja i znanja“.

Vučić je „u tom intervjuu čak otišao toliko daleko da je pred milionskim auditorijumom priznao da prezire ljude poput profesora Radonjića, da zna da to ne sme, ali da je to jače od njega“, naveli su pokretači Inicijative „105 od 5 miliona“.

Uz ocenu da je Vučić „jasno stavio do znanja… da za njega postoje građani prvog i drugog reda“, kao i da je Vučić stavio do znanja da on ima poslednju reč o svim pitanjima, pokretači Inicijative „105 od 5 miliona“ upozoravaju da takav pristup predstavlja kršenje Ustava.

„Najoštrije osuđujemo bahato i autokratsko omalovažavanje profesora Radonjića od strane predsednika Srbije. Ovim činom nije izvršen samo pokušaj diskreditacije jednog univerzitetskog profesora, već i čitavog univerzitetskog obrazovanja i svakog vida stručnosti što predstavlja još jedan u nizu već napravljenih koraka ka potpunom urušavanju državnog demokratskog poretka Srbije“, zaključuje se u saopštenju.

Zelenović: Vučić vređa Radonjića jer strahuje od gubitka vlasti

Predsednik stranke „Zajedno za Srbiju“, Nebojša Zelenović, danas je osudio „verbalno nasilje“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića prema profesoru Filozofskog fakulteta Ognjenu Radonjiću koji je nedavno javno govorio o siromaštvu u Srbiji.

Zelenović je pozvao „sve slobodnomisleće da podrže Radonjića“.

Zelenović je u pisanoj izjavi danas ukazao da je „Vučić na primitivan i predsedniku nedostojan način na televiziji s nacionalnom frekvencijom izvređao profesora Radonjića“ što je i „napad na celokupnu akademsku zajednicu„.

Po rečima Zelenovića, iza Vučićevog „govora jezikom mržnje i netolerancije, krije se strah od gubitka vlasti„.

Zelenović je pozvao „akademsku zajednicu i sve slobodnomisleće građane da javno podrže profesora Radonjića“ jer „sutra Vučićeva meta može biti bilo ko drugi ko se osmeli da javno govori o njegovoj štetočinskoj vlasti“, naglasio je predsednik stranke „Zajedno za Srbiju“.

DS: Vučić napadom na Radonjića pokazuje da se odriče dijaloga

Demokratska stanka (DS) ocenila je danas da napadom na profesora Filozofskog fakulteta Ognjena Radonjića predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazuje svoje odricanje od društvenog dijaloga.

DS je ocenila da je „ponižavanje lažima praksa koju koristi predsednik države“, da je „opasno što ih on izgovora, kršeći Ustav i moralne norme i što ih zaklanja iza neiskrene potrebe da govori u ime slobode, istine i dobra ljudskog“, a „mi sedam godina živimo na tlu gde je laž zvanična verzija“.

DS je upozorila da „nasilna retorika prati svako novo sužavanje slobode“.

„Reči i postupci Vučića svesno i namerno su odricanje od društvenog dijaloga. Oni otkrivaju nameru predsednika Republike da ukine demokratske standard, slobodu mišljenja i pravo na različitost. Svakodnevno vređanje neistomišljenika i šepurenje u trivijalnim programima govori o suštini vlasti kojoj su potrebni konflikti, nesigurnost i autoritet sile za održavanje tiranije neistina“, naglasila je DS.

U saopšenju se navodi da „beskrupuloznost, surovost i primitivizam koji se sruči na svakog neistomišljenika režima Vučića, snaži potrebu za solidarnom, javnom odbranom ugroženih prava i borbom za punu i pravu slobodu u Srbiji„.

„Ne želimo da ćuteći čekamo da Vučić označi bilo koga od nas kao sledeću metu. Pamtimo i znamo da svako njegovo crtanje nije bila infantilna zabava i dokoličarstvo, već skiciranje političke akcije u kojoj nevini stradaju. Nećemo dopustiti da stubovi društva – nauka i kultura, bivaju uzdrmani zbog zagrebane sujete autokrate na vlasti“, poručila je DS.

(Beta, foto: N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga