Informatika prva u javno-privatnom partnerstvu

Projekat je vredan 70 miliona evra

10. apr 2012

Novosadsko javno preduzeće „Informatika“ prihvatilo je danas ponudu konzorcijuma nekoliko slovenačkih preduzeća za javno-privatno partnerstvo u izgradnji optičke infrastrukture u Novom Sadu.

Projekat je vredan 70 miliona evra i to je bila jedina ponuda za prvo javno preduzeće u Srbiji koje će stupiti u ovakav vid poslovnog partnerstva, a potpisivanje ugovora trebalo bi da usledi po isteku žalbenog roka.

Prema predviđenom planu saradnje, polovni partner će u potpunosti finasirati izgradnju optičke mreže koja će biti u vlasništvu Grada, a kojom će upravljati „Informatika“.

Narednih 25 godina slovenački konzorcijum će dobijati 75 odsto prihoda od korišćenja mreže, a nakon isteka ovog perioda sav prihod će pripadati Gradu.

Najavljeno je da će radovi započeti do kraja 2012. godine, a rok za završetak je 2018. kada bi Novi Sad trebalo da u potpunosti bude pokriven mrežom optičkih kablova.

To će omogućiti potpunu pokrivenost sistemom video nadzora u gradu, povezivanje javnih komunalnih preduzeća, rad IP televizije, telefonije, daljinsku kontrolu saobraćajne signalizacije i očitavanje mernih uređaja korisnika javnih servisa.

U konzorcijumu su slovenačka preduzeća „Sago“, „E projekt“ i „Riko“, kao i podizvođači optičke opreme „Emtel“ (Emtelle) iz Velike Britanije i „Dženeksis“ (Genexis) iz Holandije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga