Inđija: Struja iz klaničnog otpada

Preduzeće Energo zelena, u vlasništvu belgijske kompanije Elektravinds, u Inđiji počinje izgradnju fabrike za neškodljivo otklanjanje klaničkog otpada. Fabrika će koštati 21 milion evra

16. avg 2011

Preduzeće Energo zelena, u vlasništvu belgijske kompanije Elektravinds, u Inđiji počinje izgradnju fabrike za neškodljivo otklanjanje klaničkog otpada.  Fabrika koja će koštati 21 milion evra, za čiju izgradnju se priprema teren, trebalo bi da počene da radi polovinom 2012. godine i biće prva te vrste u Srbiji po standardima Evropske unije (EU).

U fabrici će 100 ljudi godišnje prerađivati 150.000 tona otpada mesne industrije Srbije. Taj otpad se ne može upotrebiti za životinjsku i ljudsku konzumaciju, već isključivo u industrijske svrhe.

U kompaniji Energo zelena kažu da će fabrika u Inđiji prvih godina rada izvoziti u Belgiju tehničku mast – gorivo za proizvodnju „zelene“ struje. Procenjeno je da će vrednost izvoza iznositi oko 20 miliona evra. Kada Srbija 2015. postane član Evropskog sistema za razmenu struje, fabrika u Inđiji će moći da svoju proizvodnju plasira i na domaće tržište.

Energo zelena će imati i svoj transport otpada iz klanica i preduzeća za obradu mesa. Transporta i prerade će biti po standardima EU – bez zagađivanja vazduha, vode i zemlje.

Većinski vlasnik Zelene je kompanija za zelenu energiju Elektravinds koja u Belgiji ima tri centrale s pogonom na biomasu, ukupnog kapaciteta od 54 megavata. U tim postrojenjima se životinjska i biljna mast i otpad prerađuju u „zelenu“ energiju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga