INĐIJA: Inđija bez promene vlasti u nove investicije

Posle đurđevdanskih izbora u Srbiji, jedna od retkih lokalnih samouprava u Srbiji u kojima je Demokratska stranka oformila "komotnu" vladajuću većinu bila je Inđija

15. okt 2012

Goran Ješić, koji od 2000. godine suvereno drži prvu fotelju opštine, krajem maja je ponovo izabran za gradonačelnika, ali, kasniji sled događaja je pokazao da se Ješić na tom mestu neće dugo zadržati.

Naime, opština Inđija je bila prva sremska opština koja je formirala vlast i dobila sve organe upravljanja. Na konstitutivnoj sednici lokalnog parlamenta, održanoj 23. maja, Goran Ješić je po četvrti put izabran za predsednika opštine, a za njegovog zamenika je izabran Siniša Filipović. Predsednik Skupštine opštine Inđija ponovo je postao Aleksandar Kovačević, njegov zamenik Marko Vračar, dok je na mesto sekretara opštinskog parlamenta ponovo izabrana Dragana Stepanović.

Na osnovu zvaničnih izbornih rezultata, lista „Goran Ješić“ osvojila je 17 mesta i ona je, zajedno sa listama „DSS – Vojislav Koštunica – Srpko Medenica’“ koja ima tri mandata i „Ivica Dačić SPS – SDP“ sa osvojenih pet mandata, kreirala većinu u opštinskom parlamentu.

Međutim, posle konačnog konstituisanja republičke vlade na čelu sa Srpskom naprednom strankom, počele su promene, u sklopu „upodobljavanja“ vlasti u lokalnim samoupravama sa vladajućom koalicijom na republičkom nivou. Jedna od opština koje su se našle na meti „nove većine“ bila je u kratkom periodu i Inđija, ako je verovati pisanju većine medija s početka avgusta. Naime, da bi do takve promene došlo, svi odbornici osim onih sa Ješićeve liste, morali bi da se slože i naprave novu većinu u lokalnom parlamentu, što je, po procenama većine političkih analitičara u Srbiji – nemoguće. Pričama o promeni na lokalu u Inđiji prethodilo je i postavljanje novog-starog gradonačelnika na novu funkciju, u kabinet potpredsednika Vlade Vojvodine i na mesto pokrajinskog sekretara za poljoprivredu.

Inicijativa je potekla od Gradskog odbora Srpske napredne stranke, čiji su čelnici početkom avgusta tvrdili da će, ukoliko SPS istupi iz vlasti, imati neophodnu većinu. Međutim, sam Ješić je vrlo oštro reagovao na takvu inicijativu, tvrdeći da „taj scenario nije moguć“.

– Ukoliko pet odbornika SPS-a istupi iz vlasti, mi smo u neformalnim razgovorima već došli do potrebnih 19 i više – izjavio je tada Ješić, u odgovoru na najavu predsednika lokalnog SNS-a Dragana Lakića, koji je istakao da će početi i formalne razgovore sa nekim partijama, najavivši „velika iznenađenja“.

Lokalni parlament u Inđiji ima 37 odbornika, od kojih je 17 sa liste Goran Ješić, SPS ima pet mandata, SNS šest, LSV dva, DSS tri, a SRS četiri. Do najavljene promene nije došlo, tako da je vlast u Inđiji ostala sa većinom od 25 odbornika, u istom sastavu. Jedina promena u odnosu na „početno stanje“ je na čelu opštine, budući da je Ješić preuzeo funkciju u pokrajinskoj vladi, pa je na njegovo mesto došao partijski kolega iz Demokratske stranke, Petar Filipović.

U prethodnih 12 godina, od 2000. godine, na vlasti je u Inđiji bio upravo Goran Ješić, koji je prethodno bio u Građanskom savezu Srbije, a onda je prešao u redove Demokratske stranke. Inđija je u tom periodu postala jedna od najrazvijenijih opština u Srbiji, sa najviše stranih investicija, a u tome treba potražiti i opravdanje za poverenje koje su Ješiću i kada je izlazio na izbore u okviru svoje grupe građana, ukazivali masovno građani Inđije.

Među glavnim predizbornim obećanjima u Inđiji bile su najave nastavka započetih i privlačenja novih investicija, a u istom pravcu koji je Ješić zacrtao nastavio je i novi čelnik Inđije Petar Filipović.

On je najavio da će prioriteti u nastavku rada nove opštinske uprave biti dovođenje novih investicija, otvaranje novih radnih mesta, uz poseban akcenat na poljoprivredu. Prioritet je i podsticanje zadrugarstva, kao i plasman poljoprivrednih proizvoda iz Inđije na domaće, evropsko i svetsko tržište. U oblasti socijalne politike najavljena je pomoć deci sa posebnim potrebama i deci iz materijalno ugroženih porodica, nastavak pomoći porodicama za prvo novorođeno dete, besplatan vrtić za svako treće i naredno dete, pomoć penzionerima koji imaju minimalna primanja, podela računara vukovcima, stipendije za najbolje studente i besplatan javni prevoz za inđijske đake i penzionere. Posebna pažnja, kako najavljuju novi čelnici, biće usmerena na ambulante u naseljenim mestima, u kojima se planiraju rekonstrukcije, proširenje, kao i izgradnja novih objekata.

Petar Filipović je rođen 06.04.1977. godine u Inđiji. Po zanimanju je strukovni menadžer. Politički je aktivan od 18 godine, kada se u Inđiji i Novom Sadu uključuje u organizaciju studentkih protesta. Avgusta 2000. godine je imenovan za generalnog sekratara Demokratske opozicije Srbije za Inđiju. Nakon političkih promena u Inđiji izabran je za člana Upravnog odbora JP „Radio Inđija“. U decembru iste godine, otpočinje sa radom u Opštinskoj upravi Inđija kao jedan od najbližih saradnika predsednika opštine, Gorana Ješića, gde je od 2000. do 2004. godine radio na poslovima odnosa sa medijima i javnošću, reforme lokalne uprave, kao i na domaćim i međunarodnim projektima. Nakon izbora 2004. godine imenovan je za šefa Kabineta predsednika Opštine. U isto vreme obavlja i funkciju potpredsednika Upravnog odbora Direkcije za izgradnju opštine Inđija, gde je 2008. godine izabran za predsednika Upravnog odbora. Oktobra 2006. godine postaje član Demokratske stranke u Inđiji u kojoj je izabran za predsednika Izvršnog odbora, a nakon toga imenovan je na funkciji zamenika predsednika Opštinskog odbora na kojoj se i danas nalazi.

U decembru 2008. godine je imenovan na funkciju pomoćnika predsednika Opštine Inđija koju je obavljao do trenutka imenovanja na funikciju predsednika Opštine. Govori engleski jezik.

Aleksandar Vukovac

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga