Incko: Separatisti bi mogli ugroziti put BiH ka EU

“Imamo, s jedne strane, integraciju u Evropu i, u isto vreme, dezintegraciju kod kuće”

14. dec 2016

Separatisti koji pokušavaju da podele Bosnu i Hercegovinu po etničkim linijama mogli bi ugroziti njene napore da se pridruži Evropskoj uniji i primorati međunarodne sile na intervenciju, izjavio je za Reuters visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Incko.

Evropska unija je pre tri meseca prihvatila aplikaciju Bosne i Hercegovine za priključenje EU, a prošle sedmice zemlja je preduzela prve korake u, izvesno je, dugotrajnom procesu pristupanja. Međutim, nedavno su srpski i hrvatski nacionalisti intenzivirali pozive na podelu zemlje po etničkim linijama.

“Imamo, s jedne strane, integraciju u Evropu i, u isto vreme, dezintegraciju kod kuće”, kazao je Valentin Incko, dodajući: ”Ukoliko bi se to desilo mogao bi biti usporen proces približavanja Briselu, jer, dezintegracija je jača od integracije. Intervenisali bismo ukoliko bi crvene linije bile prekoračene, ako bi (bosanski Srbi) raspisali referendum o nezavisnosti”, rekao je Incko.

Visoki predstavnik raspolaže širokim rasponom ovlašćenja kako bi delovao protiv narušavanja Dejtonskog sporazuma, a koje su zamišljene da očuvaju BiH kao jedinstvenu državu sa Sarajevom kao nepodeljenim glavnim gradom.

Upitan o mogućnosti eventualne vojne intervencije u slučaju secesije, Incko je rekao da bi se radije držao mirnih rešenja, poput međunarodnog pritiska.

Međutim, neke zapadne diplomate, navodi Rojters, izjavile su da bi u slučaju secesije bosanskih Srba Incko imao ovlašćenja da pozove strane trupe kako bi sprečile oružani sukob.

Agencija podseća da se u Bosni i Hercegovini u EU misiji očuvanja mira nalazi još oko 200 vojnika.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga