- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Inicijativa: Nataša Kandić zaslužuje podršku društva, ne uvrede i pretnje

Inicijativa mladih za ljudska prava zatražila je danas od nadležnih državnih organa da procesuiraju sve one koji prete osnivačici Fonda za humanitarno pravo Nataši Kandić povodom kandidature za Nobelovu nagradu za mir.

Incijativa je od predsednice Vlade i predsednika Srbije zatražila da se oglase povodom pretnji i osude kampanju mržnje, obzirom da su Fond za humanitarno pravo kao i Nataša Kandić u velikoj meri doprineli pravdi u rasvetljavanju ratnih zločina.

Pored brojnih pretnji koje su se pojavile na društvenim mrežama i u medijima, predstavnici grupe „Zavetnici“ danas su održali protest ispred Kuće ljudskih prava u Beogradu na čijem su ulazu izlepli plakate sa poralama „Nobelova nagrada za izdaju sprskog naroda“.

„Očekujemo od pravosudnih organa Srbije da pored govora mržnje iz novinskih članaka, istraže i kako je moguće da organizacija Zavetnici bude pešadija kampanje govora mržnje i lepi plakate na ulaz u Kuću ljudskih prava i demokratije u Beogradu, označavajući Natašu Kandić kao izdajnicu“, naveli su iz Incijative.

Oni su ocenili i da je poražavajuće to što policija nije izašla na uviđaj iako je od organizacija iz Kuće ljudskih prava i demokratije bila pozvana.

Oštro su osudili pretnje i govor mržnje prema Nataši Kandić u tekstovima današnjih izdanja novina „Večernjih Novosti“, „Informera“ i „Srpskog telegrafa“, u kojima je navedno da je „dala podršku teroristima“ i u kojima se naziva „šiptarijom“.

„Osuda pretnji i podrška Nataši Kandić od strane predsednice Vlade i predsednika Republike su jedini mogući i odgovorni državnički potezi ukoliko je politika ove države, kako je to nebrojano puta rečeno, politika mira i stabilnosti u regionu. Politika negiranja zločina od strane države Srbije, morala bi da bude prekinuta makar osudom pretnji prema osobi koja je toliko doprinela rasvetljavanju ratnih zločina baveći se isključivo žrtvama onda kada se o tome najstrože ćutalo“, ocenili su iz Incijative.

Predsednik Helsinškog komiteta u SAD kongresmen Rodžer Viker i član Doma za spoljne poslove Kongresa SAD Eliot Endžel nominovali su osnivačicu Fonda za humanitarno pravo (FHP) iz Beograda i FHP za Nobelovu nagradu za mir za 2018. godinu.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!