Incijativa mladih: Festival Mirëdita, dobar dan! će biti održan uprkos pretnjama

"Ćutanje kompletnog državnog vrha, nepostojanje reakcije policije i tužilaštva predstavlja direktnu podršku radikalskom huškanju na nasilje, sejanje mržnje i straha"

24. maja 2018

Inicijativa mladih za ljudska prava saopštila je danas da će festival “Mirëdita, dobar dan!” biti održan uprkos novih pretnji koje je izrekao republički poslanik Srpske radikalne stranke Miljan Damjanović, koji je rekao da će “svim sredstvima” sprečiti održavanje festivala.

Inicijativa mladih je u saopštenju za javnost pozvala nadležne organe da reaguju na pretnje radikala.

“Ovo nacionalističko divljanje se nastavlja pre svega zbog nepostojanja pravovremene reakcije nadležnih institucija na pretnje i govor mržnje, kao ni na činjenicu da (lider radikala) Vojislav Šešelj i dalje sedi u Narodnoj skupštini iako kao osuđeni ratni zločinac po Zakonu o izboru narodnih poslanika nikako ne može da nastavi svoj mandate”, navela je Inicijativa mladih.

Prema njihovim rečima, ćutanje kompletnog državnog vrha, nepostojanje reakcije policije i tužilaštva predstavlja direktnu podršku radikalskom huškanju na nasilje, sejanje mržnje i straha.

“Nakon što su pojedini sportisti i političari sa Kosova proglašeni nepoželjnima u Srbiji – odsustvom reakcije na radikalske pretnje nasiljem, vlast poručuje da su umetnici i mladi ljudi sa Kosova ne samo nepoželjni, već i nebezbedni. Radikali neće sprečiti održavanje festivala, ali ćutanje vlasti i blaga reakcija javnosti ne doprinose približavanju dva društva, u ovom slučaju kroz upoznavanje kosovske savremene kulturne scene”, navela je Inicijativa mladih.

Poručili su da neće ustuknuti pred pretnjama i nasiljem, i nastaviće da zajedno sa partnerima iz regiona rade na zbližavanju društava medju kojima “radikali žele da vide zidove i masovne grobnice”.

“Festival ‘Mirëdita, dobar dan!’ će biti održan i otvoren za sve one koji su spremni na dijalog o prošlosti i budućnosti zasnovan na vrednostima koje prevazilaze nacionalističke okove”, najavila je Inicijativa mladih.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga