- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Incidenti opasni po zajednički život

Pojedini vojvođanski poslanici danas su apelovali na smirivanje tenzija koje su izazvane incidentima u Temerinu, dok su pojedini situaciju poredili sa onom pre izbijanja sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije.

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši ocenio je da su incidenti u Temerinu izuzetno opasni po zajednički život u Vojvodini.

„Situaciju ne smemo potcenjivati, ali ni preuveličavati. To su opasne priče i molim pokrajinske poslanike da se u skladu sa tim i ponašaju“, rekao je Egereši.

Poslanik Srpskog pokreta obnove Milan Đukić apelovao je na javnost i političke stranke da se incidenti u Temerinu ne zloupotrebljavaju, da ne bi posatli plodno tle za ekstremiste.

Poslanik Srpske napredne stranke Bore Kutić za sebe je rekao da je bio učesnik u ratovima na prostoru bivše SFRJ i ocenio „da svaki veliki požar počinje varnicom“.

“Tako nešto se dogodilo u Hrvatskoj, BiH i Kosovu i sada to moralo sprečiti. Imamo tenzije na Kosovu i sada se stvara još i žarište na prostorima Vojvodine“, rekao je on.

Poslanik Srpske radikalne stranke Tibor Aroksalaši ocenio je da je Temerin postao žarište međunacionalnih incidenata.

„Nemojmo dozvoliti da dođe do Kosova u Vojvodini, jer i tamo je ovako počelo, prkosom i jedne i druge strane, i vidimo dokle je to dovelo“, kazao je on.

Poslanik Pokreta mađarske nade Laslo Đula ocenio je da se incidenti u Temerinu koriste za stvaranje antimanjinskog raposloženja. On je optužio medije da ne registruju brojne incidente koji se dešavaju u Temerinu, a čija su žrtva Mađari.

Na zajedničkoj sednici zajedničkoj sednici Odbora za bezbednost i Odbora za međunacionalne odnose Skupštine Vojvodine poslanici su podsetili da je Skupština Vojvodine još 2005. godine tražila od nadležnih organa da onemoguće delovanje Omladinskog pokreta 64 županije i pokreta Obraz i naložili da to konačno bude učinjeno „jer je reč o organizacijama koje donose zlo“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!