Incidenti opasni po zajednički život

„Incidente u Temerinu ne smemo potcenjivati, ali ni preuveličavati. To su opasne priče“, kaže Šandor Egereši, predsednik Skupštine AP Vojvodine

28. sep 2011

Pojedini vojvođanski poslanici danas su apelovali na smirivanje tenzija koje su izazvane incidentima u Temerinu, dok su pojedini situaciju poredili sa onom pre izbijanja sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije.

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši ocenio je da su incidenti u Temerinu izuzetno opasni po zajednički život u Vojvodini.

„Situaciju ne smemo potcenjivati, ali ni preuveličavati. To su opasne priče i molim pokrajinske poslanike da se u skladu sa tim i ponašaju“, rekao je Egereši.

Poslanik Srpskog pokreta obnove Milan Đukić apelovao je na javnost i političke stranke da se incidenti u Temerinu ne zloupotrebljavaju, da ne bi posatli plodno tle za ekstremiste.

Poslanik Srpske napredne stranke Bore Kutić za sebe je rekao da je bio učesnik u ratovima na prostoru bivše SFRJ i ocenio „da svaki veliki požar počinje varnicom“.

“Tako nešto se dogodilo u Hrvatskoj, BiH i Kosovu i sada to moralo sprečiti. Imamo tenzije na Kosovu i sada se stvara još i žarište na prostorima Vojvodine“, rekao je on.

Poslanik Srpske radikalne stranke Tibor Aroksalaši ocenio je da je Temerin postao žarište međunacionalnih incidenata.

„Nemojmo dozvoliti da dođe do Kosova u Vojvodini, jer i tamo je ovako počelo, prkosom i jedne i druge strane, i vidimo dokle je to dovelo“, kazao je on.

Poslanik Pokreta mađarske nade Laslo Đula ocenio je da se incidenti u Temerinu koriste za stvaranje antimanjinskog raposloženja. On je optužio medije da ne registruju brojne incidente koji se dešavaju u Temerinu, a čija su žrtva Mađari.

Na zajedničkoj sednici zajedničkoj sednici Odbora za bezbednost i Odbora za međunacionalne odnose Skupštine Vojvodine poslanici su podsetili da je Skupština Vojvodine još 2005. godine tražila od nadležnih organa da onemoguće delovanje Omladinskog pokreta 64 županije i pokreta Obraz i naložili da to konačno bude učinjeno „jer je reč o organizacijama koje donose zlo“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga