Incident u Hrvatskom saboru

Saborska straža iznijela je Pernara i Sinčića iz sabornice

20. jan 2017

Hrvatski sabor u petak je, na zahtjev Kluba HDZ-a, odredio stanku nakon mučne situacije nastale nakon što se Ivan Pernar iz Abecede demokracije oglušio na zahtjev predsjedavajućeg Željka Reinera da napusti sabornicu, a Reiner potom pozvao saborsku stražu da ga odvede.

„Određujem stanku radi mira u sabornici“, rekao je Reiner dok je Pernar ostao sjediti na svom mjestu okružen dvojicom saborskih stražara i nekolicinom zastupnika.

Reiner je već ranije upozorio Pernara da ne jede jabuku u sabornici, a kulminiralo je kad mu je zastupnik Abecede demokracije dobacivao iz klupe dok je za govornicom bio Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida.

„Ne dobacujte iz klupe, dosta je bilo s jabukama“, poručio je Reiner Pernaru, pa kad je ovaj nastavio, ponovno ga opomenuo i pozvao da napusti dvoranu, dobrovoljno ili uz stražu.

Reiner: Nismo tu da jedemo jabuke i vičemo

„Dobro, pozovite“, uzvratio mu je Pernar, a Reiner konstatirao kako zna da mu to odgovara, prenosi Hina.

Nakon kraćeg otezanja saborska straža iznijela je iz sabornice Ivana Pernara, kao i Ivana Vilibora Sinčića iz Živog zida, koji je stražarima priječio put, pa su obojica iznesena iz dvorane u kojoj se odvijaju plenarne sjednice.

Ivan Vilibor Sinčić optužio je kasnije predsjedavajućeg Željka Reinera (HDZ) kao glavnog krivca za današnje nesvakidašnje događaje u sabornici.

„Do svega ovoga nije trebalo doći da se Reiner nije tako agresivno ponašao“, rekao je Sinčić novinarima, prozivajući Reinera da je potpuno nepotrebno reagirao.

Potpredsjednika Sabora proziva i da je njemu, ali i drugim zastupnicima više puta upadao u riječ.

Reiner je izjavio da je reagirao „striktno“ po Poslovniku, koji, kaže, jasno propisuje kako se vodi sjednica, kad se mora opomenuti zastupnika, oduzeti mu se riječ…

„Opcija je da Sabor radi na dobrobit građana, zastupnici su tu da zastupaju ideje građana, ne da jedu pizze, jabuke, da vičemo jedni na druge, budemo neuljudni“, naglasio je potpredsjednik Sabora.

„Gospodin Pernar je od one famozne jabuke do vikanja s mjesta ometao svog kolegu Sinčića da iznese stav. Zastupnik ne može ustajati i vikati s mjesta, vikanje nije način ponašanja, Sabor time ne dobiva na dignitetu“, rekao je Reiner.

Incident se dogodio za vrijeme burne rasprave o izvješću Mandatno-imunitetnog povjerenstva da se ne ukine imunitet Boži Petrovu i Miri Bulju iz Mosta, koje je zbog klevete tužio bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk poručio je nakon incidenta kako mu se više sviđa stil vođenja sjednice HDZ-ovih saborskih potpredsjednika Gordana Jandrokovića i Milijana Brkića nego Željka Reinera, koji je izbacio Pernara i Sinčića iz sabornice.

„Prvi smo puta u ovakvom sazivu Sabora prisustvovali sceni da državni službenici interveniraju kako bi proveli mjeru predsjedavajućeg o udaljenju zastupnika sa sjednice. Kad govorimo ‘čovjek je stil’, onda i predsjedatelji sjednice imaju svoj stil. Moramo priznati da nam se način vođenja sjednice g. Brkića i Jandrokovića više sviđa od vođenja sjednice g. Reinera. To se može vidjeti iz toga koliko je puta koji predsjedatelj prekinuo nekoga da se ne drži teme“, rekao je Bauk nakon stanke u kojoj je saborska straža iznijela Pernara i Sinčića iz sabornice.

Sugerirao je da bi trebalo smiriti tenzije, pa je predložio da sjednicu nastave voditi „neutralni“ Ivan Vrdoljak ili Milanka Opačić.

HNS-ovac Goran Beus Richembergh kazao je kako su svi upravo bili svjedoci presedana u novijoj povijesti Hrvatskog sabora. „Ovo je vrhunac reality showa i pozivam da razmislite hoćemo li ovakvim načinom, treniranjem strogoće i neposluhom ugrožavati dignitet ovog visokog doma“, upozorio je.

Pupovac: ‘Loša politička odluka’

Zadaća predsjedavajućeg, kaže, jest da upravlja konfliktima, a ne da stvara nove konflikte, ali je i zadaća svakog zastupnika da poštuje nalog predsjedavajućeg.

HDZ-ovac Drago Prgomet poručio je da, ako se željelo doći na naslovnice portala, to se i uspjelo.

„Je li to bilo inscenirano? Uspjelo se. Nama se može svidjeti ili ne način kako predsjednik vodi sjednicu, ali dok je u okviru zakona, mi smo dužni to poštovati“, rekao je Prgomet.

On razumije da svaki od zastupnika u sabornici vidi priliku za osobnu afirmaciju, ali apelira na njih da „samopromociju ostave vani“.

Milorad Pupovac (SDSS) ustvrdio je kako je odluka da Živi zid bude deložiran iz Sabora loša politička poruka. „Treba učiniti sve kada se vidi kuda stvari idu, a vidjelo se već jutros, da do toga ne dođe“, ustvrdio je.

Branimir Bunjac iz Živog zida podsjetio je da su Stjepana Radića iz sabornice iznosili 10 puta.

„Zna se tko ga je iznosio i zna se kakvi su bili predsjednici Sabora koji su te odluke donosili i znamo na čijoj strani stoji povijest. Sigurno ne na strani onih koji su takve odluke provodili“, poručio je.

Mostovac Nikola Grmoja priznao je da se u raspravi mnogi nisu držali teme, pa ni on osobno. „Moramo se držati Poslovnika i slušati predsjedavajućeg. Mislim da je i kolega Pernar bio svjestan da nije u redu kada se derao. Trebamo poštovati ono što predsjedavajući govori i držati se teme. Imamo instrumente kako možemo otvarati teme i bilo bi dobro kada bismo se kao zastupnici toga držali“, kaže Grmoja.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga