Incident na promociji knjige o Kosovu u Beogradu

Predstavljena knjiga "Želim da me čuju: knjiga sećanja sa pričama žena koje su preživele mučenje u poslednjem ratu na Kosovu"

02. jun 2017

Predstavljanje knjige „Želim da me čuju: knjiga sećanja sa pričama žena koje su preživele mučenje u poslednjem ratu na Kosovu“ u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKd) počelo je incidentom, kada je jedan od prisutnih zatražio izvinjenje bivše predsednice Kosova Atifete Jahjage zbog toga što ga je „proterala iz njegove kuće na Kosovu i Metohiji“.

Istoričarka Marijana Toma se na početku promocije knjige izvinila Jahjagi jer joj, kako je navela, vlasti Srbije nisu dozvolile da danas prisustvuje promociji.

Na to je predsednik Koalicije raseljenih sa Kosova i Metohije, Miloš Stojković zatražio izvinjenje Jahjage i uzvikivao „Kosovo je srce Srbije!“.

„Ja sam proteran iz svoje kuće na Kosovu i Metohiji“, rekao je Stojković, dok je predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji Simo Spasić pokušao da ga umiri, rekavši da će on govoriti u ime žrtava i njihovih porodica.

Publika je aplauzom pozdravila pokušaj Spasića da umiri Stojkovića, koga je obezbeđenje iznelo iz sale, da bi se nastavila promocija knjige.

Na promociji knjige je prikazan unapred pripremljen video-snimak na kojem Jahjaga govori na albanskom jeziku, uz prevod na srpski koji prisutni prate pomoću slušalica.

Bivša predsednica Kosova je odbila da doputuje u Beograd pošto joj, kako je agencija Beta saznala, vlasti u Srbiji nisu obezbedile pratnju i obezbeđenje.

Ona je trebalo da stigne u četvrtak, da bi učestvovala na festivalu „Mirdita, dobar dan“ i prisustvovala predstavljanju knjige „Želim da me čuju – Knjiga sećanja s pričama žena koje su preživele silovanja u poslednjem ratu na Kosovu“ u CZKd.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga