Inboks: Nova platforma za prikupljanje priča iz Petrovaradina

Petrovaradin sa svojom tvrđavom i njenim podgrađem krije mnoge fascinantne priče, legende i mitove”

26. mar 2020

Umetnička asocijacija Inboks (INBOX) iz Novog Sada pokrenula je novu platformu za prikupljanje nematerijalne baštine Petrovaradina, sa idejom da se prikupi što više priča i sačuva ih od zaborava, u okviru projekta “Priče iza gradova”.

“Priče i narativi su važni aspekti svih kultura. Narativi kreiraju identitet zajednice i povezuju generacije sa njihovom istorijom. Iz istorije Petrovaradina rodila se i istorija Novog Sada, a Petrovaradin sa svojom tvrđavom i njenim podgrađem krije mnoge fascinantne priče, legende i mitove”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da se traže priče o istorijskim ličnostima i zanimljivim ljudima iz prošlosti Petrovaradina, o događajima koji su se odigrali na tom lokalitetu, priče o građevinama i njihovoj nekadašnjoj nameni, priče o nekadašnjem životu Petrovaradina, njegovim običajima, verovanjima, mitovima i legendama o tvrđavi i njenoj okolini.

Ova platforma je nastala u okviru istoimenog evropskog projekta “Priče iza gradova”.

Koordinator projekta je Umetnička asocijacija Inboks, uz partnerske organizacije iz Hrvatske, Italije i Rumunije.

Projekat istražuje narative Rijeke, Temišvara i Novog Sada u susret tituli Evropske prestonice kulture koju sva tri grada nose u 2020. i 2021. godini.

Zainteresovani priče mogu da podele na platformi Priče iza gradova (Stories Behind City).

Projekat “Priče iz gradova (Novi Sad, Rijeka, Temišvar)” nastao je uz podršku Evropske komisije i programa Kreativna Evropa.

(Autonomija, foto: Zoran Ješić)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga