Imovina Vojvodine za boljitak paora

Da Beograd prihvati pokrajinske predloge vezane za zakon o javnoj svojini, paori ne bi strahovali za subvencije

07. sep 2011

Subvencije koje Republička vlada isplaćuje paorima ne smeju se više smanjivati jer su to stečena prava – rekao je juče pokrajinski funkcioner Dragoslav Petrović.

On je poručio da će, ukoliko Republička vlada iz nekog razloga ipak posegne za smanjenjem premija vojvođanskim poljoprivrednicima, Pokrajina pokušati da paorima nadoknadi tu razliku, ukoliko se Vojvodini vrati njena imovina. Uslov da Vojvodina eventualno na sebe preuzme isplatu razlike, u slučaju da vojvođanski seljaci u subvencijma budu zakinuti, jeste da centralna vlast prihvati pokrajinske sugestije na zakon o javnoj svojini.

– Isplate subvencija poljoprivrednicima u narednom periodu više ne bi trebalo da budu dovođene u pitanje. Država ne treba da štedi na stečenim pravima seljaka već na drugim segmentima, a subvencije za poljoprivrednike se moraju zadržati barem na ovom nivou – poručio je Petrović, dodajući da vojvođanski paori mogu biti mirniji ukoliko centralna vlast prihvati predlog Pokrajinske vlade kada je reč o zakonu o javnoj svojini.

– U trenutku kada je došlo do nesporazuma između Republičke vlade i seljaka o isplati subvencija po hektaru, naše je stanovište bilo da se moraju ispoštovati stečena prava – podseća Petrović u razgovoru za „Dnevnik”. – Tada smo vršili odgovarajući pritisak na Republičku vladu i nadam se da smo doprineli tome da se realizuje ono što su proizvođači očekivali. Iznos koji je potreban da bi se nadoknadilo ono što predstavlja stečeno pravo prevazilazi mogućnosti koje je do ovog trenutka imala Pokrajinska vlada u okviru svog budžeta.

 Međutim, po rečima našeg sagovornika, „nakon vraćanja imovine Pokrajini, ako se prihvate naši predlozi prilikom usvajanja zakona o javnoj svojini, pružaju se šire manevarske mogućnosti da se naš budžet redovno servisira i kreira u skladu s onim što nude banke na evropskom tržištu. Na taj način mi bismo u svakom trenutku imali manevarski prostor da možemo intervenisati u takvim situacijama„.

Petrović očekuje da će Vojvodina naredne godine imati takve manevarske mogućnosti i neće dozvoliti nesporazume kakve su poljoprivrednici s centralnom vlasti imali pre nekoliko meseci, kada su organizovali masovne proteste na vojvođanskim drumovima.

– Da smo ove godine imali takve instrumente, u roku od dva dana likvidarili bismo obaveze prema individualnim proizvođačima. Ukoliko se bude desilo da Ministarstvo poljoprivrede nema para za područje Vojvodine, mi bismo likvidirali te obaveze – poručuje Petrović.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Ispirač
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga