Ilić: U Srbiji su država i crkva stopljene

Otvaranje Narodnog muzeja na Vidovdan – manifestacija stare nacionalističke ideologije

30. jun 2018

Pisac Saša Ilić ocenio je u Novom danu na Televiziji N1 da je otvaranje jedne rekonstruisane institucije, koja nema veze sa crkvom i crkvenim praznicima, koje se desilo na Vidovdan, istrajanje na starim ideološkim matricama koje su još prisutne, neprestano stapanje naše sekularne kulture sa verskom pozadinom.

„Spajanje Vidovdana sa raznim političkim događajima je manifestacija jedne stare nacionalističke ideologije, koja se plasira kroz Ministarstvo kulture, čak se i premijerka hvali kako se to baš tog dana simbolički otvara“, kaže Ilić.

On ističe da je deklarativno država razdvojena od crkve, ali da je suštinski to stopljeno, kao i da se to vidi u svim sferama društva.

„Biblioteke slave slave, političke partije, crkva ide paralelno sa vlašću u infrastrukturnim projektima, kao u Stepi“, kaže on.

Govoreći o intervjuu mitropolita Amfilohija za Danas, kaže da je „Amfilohije kao džoker koji se pojavljuje u kriznim momentima, naročito kada su u pitanju vruće tačke, kao Kosovo i Republika Srpska“.

„Imamo jedno takmičenje koliko zemalja je povuklo priznanje, pravi se od toga jedan spektakl“, rekao je gost N1, komentarišući jučerašnje izjave Ivice Dačića da je još jedna zemlja povukla priznanje Kosova.

„To je teatar za našu unutrašnju scenu, mala večernja scena za nas. Na toj sceni gledamo te glumce, njihovu jeftinu glumu. Potpuno kontraproduktivno u rešavanju i uspostavljanju neke normalizacije, mislim da nismo ni odmakli na tom putu, ovo samo destabilizuje stvari“, ocenio je.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga