Ili decentralizacija ili raspad sistema

„Zahtev da Vojvodina bude republika nije nikakav zahtev za secesiju. Uostalom, i Nemačka je federalna”

28. mar 2012

Predsednik Skupštine Novog Sada Aleksandar Jovanović izjavio je večeras da Srbija mora da ide putem decentralizacije, jer će se u suprotnom desiti “raspad sistema”.

“Srbija je izuzetno centralizovana država, zbog čega ima puno problema u njenom funkcionisanju”, rekao je Jovanović na tribini o decentralizaciji.

On je ocenio da je spuštanje nadležnosti na niže i srednje nivoe vlasti, odnosno na lokalne i na pokrajinski nivo, preduslov daljeg razvoja zemlje.

Ekonomista Miroslav Prokopijević ocenio je da problem predstavlja činjenica da se dešava centralizacija, odnosno koncentracija stanovništva u velikim gradovima, kao i koncentracija privrede, na prvom mestu u Beogradu, a potom i u Novom Sadu.

Prokopijević je naveo da Beograd daje 44 odsto nacionalnog proizvoda, a Vojvodina i centralna Srbija po 28 odsto.

On se založio za reformu lokalnih samouprava, po receptu koji je primenjen u Inđiji, za smanjivanje dažbina za preduzetnike i firme, za zaustavljanje zapošljavanja po partijskim linijama u opštinskim i gradskim preduzećima, kao i za reformu javnih i komunalnih preduzeća.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocenio je da vlast u Srbiji ne želi da deli vlast sa nižim nivoima odlučivanja, „posebno dok traje završnica velike tranzicione pljačke”.

Prema njegovim rečima, o decentralizaciji se priča samo na nivou ekscesa, kao što je bio nedavni slučaj sa inicijativom manjih vojvođanskih stranaka i nevladinih organizacija da Vojvodina treba da bude republika unutar „Savezne Republike Srbije”.

Profesorica beogradskog Fakulteta politickcih nauka Snežana Đorđević kazala je da ne razume zašto se na ideju o „Vojvodini republici” reaguje unapred negativno i ocenila da je to legitimna ideja.

„Zahtev da Vojvodina bude republika nije nikakav zahtev za secesiju. Uostalom, i Nemačka je federalna”, kazala je Đorđevićeva i dodala da sve ideje treba staviti na sto i dogovoriti se o načinu decentralizacije i regionalizacije Srbije.

Tribinu je organizovala Kancelarija Nacionalnog saveta za decentralizaciju, povodom predstavljanja knjige „Pojmovnik decentralizacije”.

Tribinu je obeležilo i neuobičajeno raspravljanje njene voditeljke, pomoćnice direktorice Kancelarije Nacionalnog saveta za decentralizaciju Nataše Dragojlović, sa pojedincima iz publike.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga