IKT klaster Vučiću: Zašto birate strane IT kompanije?

Katastrofalni efekti po domaću softversku industriju

09. juna 2015

Vojvođanski klaster Informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT klaster) uputio je danas otvoreno pismo predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću u kojem je od njega zatražio odgovor na pitanje zašto u najavljenoj racionalizaciji i modernizaciji državne uprave planira da sarađuje sa najvećim svetskim kompanijama iz IT sektora a ignoriše potencijale domaće IT industrije.

Vojvođanski IKT klaster je naveo da se na taj način aktivno radi na “podrivanju” domaće IT industrije i na njenoj destabilizaciji, iako je ona u stanju da isporuči proizvode istog kvaliteta, kao i vodeće strane IT kompanije.

“Gospodine Vučiću, da li je moguće da danas u Srbiji nema nijednog lidera koji neće podleći mantri o stranim direktnim investicijama (SDI)? Jer, SDI nemaju uvek iste efekte u različitim sektorima, a u sektoru softverske industrije su ti efekti katastrofalni, ako su investitori vođeni samo iskorišćenjem domaćih ljudskih resursa”, navodi se u pismu.

Dodaje se da Srbija na taj način propušta veliku šansu da uđe u društvo bogatih zemalja. “Pitajte nas – kako? Rado ćemo odgovoriti”, naveo je Vojvođanski IKT klaster.

Taj klaster je podsetio da je potpuno isto otvoreno pismo uputio i pre dve godine, povodom posete prethodnog premijera Ivice Dačića, Sjedinjenim Američkim Državama.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga