- Autonomija - https://www.autonomija.info -

IKT klaster: Smanjenje dnevnica je najobičnija demagoška priča

Vojvođanski IKT klaster pozvao je danas Vladu Srbije da meru ograničavanja dnevnica na 15 evra za putovanja u inostranstvo ograniči samo na državnu upravu, a da privrednicima omogući da svojim zaposlenima i dalje plaćaju realne troškove dnevnica u inostranstvu, bez dodatnog oporezivanja.

Vojvođanski IKT klaster je u saopštenju za javnost naveo da je uredbom kojom je maksimalni iznos dnevnica smanjen sa30 do 130 evra na 15 evra, drastično smanjena neoporeziva visina dnevnice za službena putovanja u inostranstvo.

“Ukoliko ćete ubuduće isplaćivati dnevnice za inostranstvo u iznosu većem od 15 evra, tada morate na iznos od preko 15 evra obračunati porez u visini od 10 odsto i tek po plaćanju tog poreza moguće je podići dnevnice u gotovini ili ih uplatiti na tekući račun radnika”, objašnjava se u saopštenju.

Ocenjuje se da će takve mere dovesti do negativnih efekata po privredu, jer nema nikakve sumnje da će najviše biti pogođena preduzeća koja često šalju svoje zaposlene na službeni put u inostranstvo, a to su preduzeća koja izvoze, imaju strane partnere i dobro posluju na stranim tržištima.

“Teško je izbeći zaključak da je Vlada Srbije ovim potezom našla novi način da zavuče ruku u džep onih koje bi trebalo da podržava i čije bi uspehe trebalo da podstiče”, navodi se u saopštenju.

Vojvođanski IKT klaster je pozdravio odluku o državnim kreditima sa jedan odsto kamate za nabavku opreme za IT kompanije, ali je naveo da te firme u Srbiji imaju mnogo većih problema koji zahtevaju rešavanje, poput velikih nameta na zarade.

“Zato je dostupnost ovakvih kredita samo bacanje prašine u oči ili u najboljem slučaju nepoznavanje materije”, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!