IKT klaster: Smanjenje dnevnica je najobičnija demagoška priča

Novi parafiskalni namet za izvozne firme

13. okt 2015

Vojvođanski IKT klaster pozvao je danas Vladu Srbije da meru ograničavanja dnevnica na 15 evra za putovanja u inostranstvo ograniči samo na državnu upravu, a da privrednicima omogući da svojim zaposlenima i dalje plaćaju realne troškove dnevnica u inostranstvu, bez dodatnog oporezivanja.

Vojvođanski IKT klaster je u saopštenju za javnost naveo da je uredbom kojom je maksimalni iznos dnevnica smanjen sa30 do 130 evra na 15 evra, drastično smanjena neoporeziva visina dnevnice za službena putovanja u inostranstvo.

“Ukoliko ćete ubuduće isplaćivati dnevnice za inostranstvo u iznosu većem od 15 evra, tada morate na iznos od preko 15 evra obračunati porez u visini od 10 odsto i tek po plaćanju tog poreza moguće je podići dnevnice u gotovini ili ih uplatiti na tekući račun radnika”, objašnjava se u saopštenju.

Ocenjuje se da će takve mere dovesti do negativnih efekata po privredu, jer nema nikakve sumnje da će najviše biti pogođena preduzeća koja često šalju svoje zaposlene na službeni put u inostranstvo, a to su preduzeća koja izvoze, imaju strane partnere i dobro posluju na stranim tržištima.

“Teško je izbeći zaključak da je Vlada Srbije ovim potezom našla novi način da zavuče ruku u džep onih koje bi trebalo da podržava i čije bi uspehe trebalo da podstiče”, navodi se u saopštenju.

Vojvođanski IKT klaster je pozdravio odluku o državnim kreditima sa jedan odsto kamate za nabavku opreme za IT kompanije, ali je naveo da te firme u Srbiji imaju mnogo većih problema koji zahtevaju rešavanje, poput velikih nameta na zarade.

“Zato je dostupnost ovakvih kredita samo bacanje prašine u oči ili u najboljem slučaju nepoznavanje materije”, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga