IKT klaster: Mi smo apolitična organizacija, želimo saradnju sa vladom ali imamo i pravo na kritiku

“Kao apolitična organizacija, ne pristajemo da nas bilo ko gura da biramo stranu i naš fokus će uvek ostati na temama i izazovima vezanim za IT sektor"

20. juna 2018

Vojvođanski IKT klaster saopštio je danas da, uprkos izvesnim razmimoilaženjima u stavovima, tek sa aktuelnom Vlade Srbije konačno imaju “otvoren kanal komunikacije sa državnim vrhom”, ali su ponovili kritike na račun politike subvencionisanja pojedinih kompanija u IT sektoru.

Vojvođanski IKT klaster je u saopštenju za javnost ponovio da se ne slaže sa politikom vlade u slučaju dodele subvencija nemačkoj kompaniji Kontinental u Novom Sadu, jer subvencionisanje u sektoru u kome nema nezaposlenih “treba izbegavati”.

“Ni u svojoj inicijalnoj reakciji, a ni u daljoj komunikaciji, nikoga nismo optužili za korupciju, kao što se navodi u pojedinim medijima, ali jesmo ukazali na problem sa subvencijama i pozvali Vladu Srbije na dijalog u cilju formulisanja pametnijih mera za dalji razvoj ove industrije”, piše u saopštenju.

Dodaje se da taj klaster ima komunikaciju sa aktuelnom vladom i da “najzad” ima i priliku da se, “u najgorem slučaju”, međusobno ne slože oko neke teme, kao što je slučaj sa pomenutim subvencijama,

“Ali u nekim stvarima IT zajednica i država sarađuju, kao što je slučaj sa uvođenjem informatike kao obaveznog predmeta u osnovne škole ili sa organizacijom prekvalifikacija za IT sector”, navodi se u saopštenju.

Vojvođanski IKT klaster je saopštio i da su u razgovorima sa predstavnicima Vlade Srbije “naišli na spremnost” da se o svim tim temama, uključujući i politiku subvencionisanja, razgovara sa IT zajednicom i ocenio da je to pozitivan signal koji obezbeđuje prostor za dalji dijalog.

“Kao apolitična organizacija, ne pristajemo da nas bilo ko gura da biramo stranu i naš fokus će uvek ostati na temama i izazovima vezanim za IT sektor. Ako već gradimo, mostovi su bolji od zidova”, naveo je Vojvođanski IKT klaster.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga